И шефът на КЗП "изгорял" с висока сметка за ток

Сюрпризирали го с 500 лв., двойно повече от обикновено

Сред ужилените с високи сметки за ток се оказа и председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев, заяви самият той на среща с журналисти днес.

Дошла му "честитка" за 500 лева за жилището му в Шумен, като обикновено сметката му била двойно по-ниска. Златев е подал жалба срещу енергийното дружество.

Шефът на КЗП заяви, че жалбите в Комисията на потребители от работата на електроразпределителните дружества ескалира от началото на годината и те вече са 91. За сравнение, през цялата 2012 година жалбите са 308.

Реалната власт за проверка и въздействие върху електроразпределителните дружества има само ДКЕВР, подчерта Златев. През 2012 година КЗП е изпратила писма до ДКЕВР, че ЕРП-тата продължават да имат нищожни клаузи, намиращи се в Общите условия.

В тези договори има три клаузи, които противоречат на закона. Има съдебно решение за неправомерно въздействие върху средствата за търговско измерване, заяви Златев.

Според тези Общи условия, клиентите могат да обжалват фактурите в едномесечен срок, но в закона е записано, че това обжалване може да се прави в петгодишен срок.

КЗП не може да прави проверки на място, да контролира цената и да заставя фирмите да променят неправомерните клаузи в Общите условия. Няма и механизъм, който да принуждава електроразпределителните дружества да изпълняват решенията и препоръките на КЗП за защита на потребителите, каза още Златев.

КЗП ще заведе колективни искове срещу ЕРП-та, ако те не се съобразят в едномесечен срок с решенията на комисията.