Улиците потъмняха, България излезе!

Десетки хиляди поискаха край на мопола на ЧЕЗ, EVN и Енерго-про

Десетки хиляди българи, в десетки градове, излязоха по улиците и площадите на България, за да "изгорят" мополистите ЧЕЗ, EVN и Енерго-про.

София

Стотици полицаи и куп заграждения не попречиха на хилядите столичани да скандират пред министерството на енергетиката, да замерят с домати, яйца, портокали и да палят сметките си пред парламента, а и да блокират Орлов мост.

Софиянци скандираха: "Оставка" и "Мафия".

Пред парламента беше обявено, че всички протести в страната преминават в гражданско неподчинение. Гражданите на България настояха за  пълна ревизия на монополите на тока, топлофикация и водата. Имаме едно желание – "смърт на монополите", скандираха те. Още за протеста в Sofiautre.bg.

Пловдив

Хиляди от града под тепетата изригнаха за осми ден срещу монопола на EVN. Детска количка предвожда митинга, а кукла забодена на кол с елктромер и стърчащи сметки показва отношението на българина към елктроразпределителните дружества.

Сред петте хиляди граждани на площада пред Централна поща се появиха плакати с ликове на български политици с надпис "Те трябва да платят". Сред тях са Румен Овчаров и Симеон Сакскобургготски. Протестите слeдят колегите от Plovdivutre.bg.

Варна

Близо 10 хиляди огласиха улиците на морската ни столица.  Протестиращите отново блокираха площада пред Катедралата, след като се бяха насочили към Аспарухов мост, който бе зорко охраняван от полиция и жандармерия. Следете протестите в страницата на Varnautre.bg във Facebook!

Бургас

"Долу, мафия" и "EVN out" и "Всенародна революция" изкрещяха днес над 1500 бургазлии, които се събраха в 11 ч. пред енергото, за да изразят недоволството си от монопола на дружеството и непосилно високите сметки за ток.

"За да има мир, EVN в Сибир" и "Ловният сезон е открит, вид дивеч: ЕРП" гласяха някои от оригиналните лозунги, съобщи Burgasutre.bg.

Пазарджик

Триглав дракон пък беше обезглавен ритуално пред сградата на електроразпределителното дружество в Пазарджик от протестиращите. Трите глави на чудовището носеха надписи с имената на трите електроразпределителни дружества в страната. Обезглавяването стана под виковете "Долу EVN - да го погребем". След това протестиращите пяха песента "Боят настана" и химна на България. Над 2500 граждани от областта взеха участие в протеста.

Сливен

Протестиращите срещу високите цени на тока в Сливен хвърлиха яйца срещу сградата на EVN, Протестиращите срещу монопола скандират: "Мафия", "Монополите вън", на плакатите пише "Докога токът ще ни убива?", "Няма да плащам рекета". Над 2000 души протестират в града.

Стара Загора

Близо две хиляди старозагорци, недоволни от сметките си за ток, се събраха пред сградата на EVN в града. Недоволните освиркват бурно. Издигнали са плакати: "Вън монополите, за да останат тук нашите деца", "Когато правото стане безправие, съпротивата е задължителна". Те развяват българския трикольор. Служители на реда охраняват протеста.


Казанлък

Близо две хиляди души се събраха на протест на пл. "Севтополис" в Казанлък. Пред сградата на EVN се провежда протестен митинг.

Кърджали

Над 1000 души се събраха пред паметника на Васил Левски в центъра на Кърджали, за да изразят своя протест срещу високите сметки за ток, срещу монополистите от електроразпределителното дружество EVN и държавата. Без разрешение от властите, спонтанно кърджалийци тръгнаха на протестно шествие по един от централните булеварди - бул. "България". Бяха издигнати и лозунги: "Искаме държава на гражданите, а не на монополите!"

Русе

Над 1000 русенци се събраха днес отново на протест срещу високите си сметки за ток. В организацията се включиха представители на различни политически сили, обединени около идеята за промяна.

Шумен

Над 3000 души протестираха и в Шумен. Шествието им започна от 11.00 ч. като протестиращите преминаха по пешеходната зона на бул. „Славянски” от театър „Васил Друмев” до пл. „България” и се събраха пред офиса на „Енерго-Про”. С възгласи, свирки и плакати „Енерго- Про вън” и „България над всичко”, недоволните граждани изразиха своята гражданска позиция.  Организаторите на протеста заявиха, че другата неделя протестите ще продължат.

Велико Търново

Протестиращи хвърляха яйца срещу касите на "Енерго-про" във Велико Търново. До по-сериозно нарастване на напрежението не се стигна, след като организаторите на протеста призоваха участниците в митинга да не нарушават обществения ред за да не бъдат задържани от органите на реда. Близо 1000 участваха в протестно шествие срещу високите цени на електроенергията. Те пяха българския химн, развяваха знамена, плакати и скандираха "Енерго-про"отивай си с добро!", "Мафия", "Революция" и др.

Ямбол

И в центъра на Ямбол се състоя поредният протестен митинг срещу монопола на електроразпределителните дружества и високите цени на тока. В мирния протест, организиран в социалните мрежи, участваха около 1000 души от различни възрасти, в това число и майки с деца. Ораторите на митинга обвиниха монополистите в изнудване на гражданите.

Перник

Около 5 000 души протестираха днес и в Перник срещу високите сметки за ток. Толкова голям митинг в Перник не е имало досега, оцениха активисти от първите години на прехода. Под звуците на гайда, плакати "ЧЕЗ вън!", "Искаме си обратно държавата!", "Ревизия на прехода!" и др., пеейки "Мила родино", шествието тръгна от община Перник , премина през центъра на града и достигна до сградата на "ЧЕЗ-Електроразпределение".

Дупница

Над 1000 души в Дупница блокираха движението по главен път Е-79. Протестът преминава без ексцесии. Въпреки че нямат разрешение за шествие, протестиращите блокират движението като вървят по главния път, при тунелите.