Здравната каса отпусна още 103 000 направления

Допълнителни 927 000 лв. пък са предвидени за изследвания

Националната здравноосигурителна каса е определила общият брой на направленията за специалист и средствата за лабораторни изследвания.

От определения брой направления за специалист на районните здравноосигурителни каси (РЗОК) са разпределени и допълнителни 30 хиляди броя направления, предназначени за рискови групи, които са включени в пациентската листа на личните лекари.

Броят на направленията за високо-специализирани дейности остава същият. Запазват се и броят на направленията и средствата за изследвания по програмите за майчино и детско здравеопазване, за рисковите групи и за диспансерно наблюдение. Така НЗОК е обезпечила и гарантира обслужването на тези групи от населението.

След като директори на РЗОК представиха анализи, в които обясниха необходимостта от отпускане на допълнителни направления за остри случаи и средства за изследвания, НЗОК разпредели на национално ниво допълнително 103 000 направления за специалист и още 927 000 лв. за изследвания.

Определен е и резерв в Здравна каса, от който ще бъдат отпускани допълнителни средства на личните лекари и на специалистите, ако те са заявили за целта мотивирана необходимост преди изтичане на тримесечието.