300 срещу 300: "Нова политическа система" vs. "Искаме си Бойко!" (ВИДЕО)

И двата митинга преминаха без ексцесии

"Нова политическа система" и "Долу EVN" се изправиха мощно срещу "Искаме си Бойко" на протеста и контрапротеста в Бургас тази вечер.

И двата митинга събраха не повече от 300-350 привърженици и преминаха без ексцесии. За разлика от долния, пред централата на енергото, където все още лозунгите са насочени срещу австрийското дружество, протестиращите на горния, пред общината се бяха подготвили с огромни транспаранти с призив към премиера да не ги изоставя.

Млад мъж, който се вряза в митинга на защитниците на Бойко беше изтеглен културно от униформените след като наруга един от излезлите да защитят кабинета Борисов и си навлече мощни освирквания.

ВИЖ СНИМКИ ТУК

"1/2 по-малко депутати в парламента и 50% гражданско управление" бяха основните искания на протестиращите пред енергото. Те обясниха на събралото се множество, че заради организираните в града други протести тази вечер, няма да правят шествие, но малко след 18 ч. малка група от 15-ина човека премина край общината, където бе ситуиран контрапротестът с скандирания "Нова политическа система" и се отправи към Тройката.

"Според мен всички градове трябва да си изберат кандидати, после да се съгласуват и заедно да променят нещата. Ние не искаме тази политическа система, която е в момента, тя не действа", каза пред Burgasutre Мария Георгиева. Девойката е категорична, че ще продължава да подкрепя протестите ежедневно.

Радетелите за нов ред в държавата обясниха още, че утре в 16,30 ч. ще се съберат в общинската зала, осигурена им от кмета Димитър Николов и ще изберат членовете на инициативния комитет. А утре в 18 ч. отново ще излязат пред енергото.

Междувременно макар и доста рехави в началото още толкова бургазлии се събраха пред общината, за да изразят подкрепата си към Бойко Борисов. 

"Дойдохме да подкрепим правителството, то е единственото, което може да направи нещо в момента, видяхме какво направиха правителствата на Станишев и тройната коалиция, това, което се случва в момента с правителството и оставката, е просто нелепо и може да стане много по-лошо", заяви бургазлията Тодор Колев, един от младите хора, които дойдоха пред общината тази вечер в подкрепа на кабинета Борисов. 

"Не е полезно за България това, защото през последните 4 години всичко, което можеше да се направи, беше реализирано, тук съм като гражданин", заяви областният лидер на МГЕРБ Тодор Йосифов, който също се появи пред общината. 

"Магистралите, усвояването на пари по европрограмите, поне се вижда, че нещо се прави, докато предните правителства нищо не правеха, така поне ние не видяхме, доволни сме от правителството на Бойко, едва ли друг ако беше на негово място, щеше повече да направи", коментираха бургазлии, които категорично казаха, че всеки ден са склонни да излизат в подкрепа на Борисов. 

"Аз съм тук в защита на Бойко и против това Тройната коалиция да се върне на власт, доволна съм от това, че направи много за държавата, отпуснаха се средства от ЕС, ето Бургас е изцяло променен, Бойко е единствената реална алтернатива в момента в страната. Стига с Доган, тройни коалиции и разни антибългари", заяви 27-годишната Линда Илова, която размахваше малък трибагреник, а на телефона си пускаше химна на България.