Оспорване на инат

На 24-и в неделя легитимен събор не може да има

На 15 и 16 февруари след двадесет и шест тура синодът излъчи мъчително трима кандидати за патриарх – Галактион Старозагорски, Неофит Русенски и Гавриил Ловчански. Всичко щеше да бъде нормално, ако архиереите не бяха нарушили устава на БПЧ (чл. 45) и свое собствено решение от 24 януари, а именно: кандидатите се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3, от 14 членове но синода, т.е. 10 гласа минимум за всеки.

 

В последния момент обаче владиците се врътнаха и решиха, че за дядо Неофит и дядо Гавриил са достатъчни и по 9 гласа, за да влязат в листата.

 

Срещу това нарушение скочиха вярващи и внесоха жалба във Върховния административен съд под №2982 от 20 февруари 2013 г., което автоматично спира всяка последваща процедура до произнасянето на съда. Това означава, че на 24-и в неделя легитимен събор не може да има.

 

Синодалните ни старци обаче се правят на нечули и невидели, когато нещо не им отърва. За каквито и да се мислят обаче, законите в България, както и във всяка друга държава, са неотменно право на всеки гражданин.