Шепа фенове на Кирил протестират пред Църквата

20 недоволни издигнаха плакати:"За чиста и свята църква", "Комунисти, продадохте Бог и църквата"

Двайсетина души протестират пред Светия синод срещу избора на тройката митрополити, които ще участват в неделната надпревара за патриарх.

Недоволните издигнаха плакати с надписи: "За чиста и свята църква", "Вие сте позор за православието", "Комунисти, продадохте Бог и църквата", "Искаме да се проведе честен и открит избор за патриарх в присъствието на медиите", "Пуснете Бог в църквата".

Те призовават митрополит Кирил, като временен настоятел на БПЦ, да анулира избора и да се проведе повторно гласуване за втория и третия кандидат - Гавриил и Неофит.

Според отец Димитър Амбарев, който твърди, че е един от вносителите на вчерашната жалба във ВАС, ако това не се случи, може да се хвърли сянка върху новия патриарх за това, че е избран нелегитимно.

По думите му в Устава на Българската православна църква е казано, че кандидатът трябва да е избран с мнозинство от две трети, което е 10 гласа, подчерта той.

"Казаха ми, че във Facebook пишело, че отец Амбарев защитава кандидатурата на митрополит Кирил. Това е абсолютно невярно", каза още отчето.

Той много държеше да изтъкне, че нито той, нито някой от останалите, които са подписали жалбата до ВАС, принадлежат на някоя гражданска организация при църковна организация или политическа партия.

Още снощи Bulgariautre.bg написа, че митрополит Кирил готви протести, наел е автобуси и е платил пари на свои хора да дойдат пред Синода, за да протестират в негова защита.

Варненският и Великопреславски митрополит е недоволен от факта, че не е един от тримата кандидати за патриарх.

Светият синод обаче е повече от категоричен, изборът на тримата митрополити е законен и каноничен и в неделя ще има избран нов наместник на православната ни църква.