40% по-евтин ток и вдигане на доходите искат протестиращите

100-ина, но с ясни искания, излязоха пред сградата на енергото тази вечер

Около 100-на души, но с ясни искания, излязоха на днешния протест пред сградата на EVN. 

Да се вдигне минималната пенсия на 300 лв., минималната работна заплата да стане поне 400 лв, детски надбавки от 55 лв. да има за всеки малчуган, без да се вземат предвид доходите на родителите, са сред желанията на протестиращите, обявени от членовете на Инициативния комитет.

Недоволните, които в началото бяха провокирани от високите цени на тока и непосилните сметки, сега се борят за цялостна промяна.

Предложенията да се криминализира неплащането на осигуровки и да се свалят депутатските имунитети бяха приети с бурни възгласи от събралите се пред сградата на монополното дружество.

Основна точка от исканията бе да се свалят цените на ел. енергията за битовите и бизнес потребители с 40%. Да се даде възможност на гражданите сами да избират кое електроразпределително дружество ще ги снабдява също срещна масово одобрение.

Според протестиращите това ще разбие порочните практики на монопола да надписва сметките и надува цените. 

"Ние не сме хаотични протестиращи граждани, ние имаме искания към тази държава, искаме да си я върнем на нас, да не сме емигранти в България. Всички точки ще бъдат адресирани до служебното правителство, което ще свика президентът Росен Плевнелиев", обявиха от комитета. Те обясниха, че правят опити да се свържат с инициативните комитети от другите градове и ще участват на кръгла маса в София в понеделник, на която ще присъстват и синдикатите. 

След като исканията бяха прочетени протестиращите преминаха по "Александровка" със скандиране "Всеки ден ще е така до победата" и "Елате с нас, протестът е за вас". Те ще се съберат отново утре в 18 часа.