Какво е щастието?

Харвардски учен разкрива своята версия

Професорът по психология от Харвард Даниел Гилбърт посочи трите съставни части на щастието, които той е открил в резултат на свои изследвания.

Според Гилбърт най-щастливите хора са женените, които печелят между 50 и 75 хиляди долара годишно и нямат деца. Професорът изненадващо смята, че децата не са извор на щастие. Веднага след като семействата се сдобият с малчугани, нивото на удовлетвореност от живота намалява. То достига своето предишно ниво, след като децата започнат самостоятелен живот, въпреки че родителите обикновено страдат, когато започнат да живеят отделно от тях.

Ученият, който самият има поколение, е убеден, че много по-голямо удоволствие доставя на възрастните храната, гледането на телевизия и спортуването, отколкото общуването с по-млади.

Бракът е главният източник на щастие за човека. В сравнение с тези, които не са сключили брак, двойките са много по-доволни от живота и се чувстват по-добре.

Материалната осигуреност е последното, от което зависи човешкото щастие. Но прекалено многото пари може да доведе и до обратния ефект, предупреждава професор Гилбърт.