Протестиращите стягат редици за мега митинга в неделя

На срещата днес бяха дарени пари и за мегафон

Да отдадат почит на българските будители като посетят паметниците им в неделя, Националния празник, призоваха на протеста днес. На 3-и март ще се състои поредният мега митинг в града, а недоволните от политическата система, високите цени и ниски доходи вече се подготвят за шествието. Присъстващите задстанаха зад идеята всеки да носи цвете за Освобождението. 

Буден бургазлия пък дари 40 лв. мегафон, с който значително ще се подобри озвучаването на седмичните протести и повече хора ще могат да чуят призивите и исканията на говорещите. Традиционно  всеки пожелал да се изкаже получи право да се качи на импровизираната трибуна до НХК, където се бяха събрали около 50 души. На срещата днес стана ясно, че актуални новини около протестите ще се публикуват във вече съществуващата страница във Facebook и няма да се прави нова, каквито предложения имаше вчера. 

Междувременно двойни и тройни сметки за ток продължават да провокират читатели на Burgasutre да търсят съдействие и помощ след като институциите не им помагат реално. Все по-често хората се жалват, че космическите фактури започнали да идват след като електромерите им са подменени с електронни уреди за отчитане на енергията, най-често в тяхно отсъствие и без какъвто и да е сиганал от страна на монополното дружество за подмяната.

Най-фрапиращ е случаят на г-жа Парушева, която разказа, че за къща от 56 кв. м. в село Изворище получава фактури от 400 до 600 лв. Рекордните суми жената обясни със смяна на електромер без знанието на титуляра през 2007 г. От тогава сметките започнали, които плащат за две стаички са от рода на 390 лв. Най-шокиращото в случая е, че къщата се отоплява на дърва и реално няма какво да изразходи тази енергия. Електромерът работи изрядно според EVN, но техници са изказвали мнение, че това не е нормално и няма как семейство пенсионери на тази квадратура да имат ракъв разход на енергия.

За такъв случай сигнализира и Кънчо Кънев от Сливен. Мъжът разказа, че за миналия месец, за 45 дни отчетен период получил 247 лв. сметка, а за този 207 лв., което според него е нереално, понеже отчитането е за значително по-малко дни. Той допълни, че преди да бъде сменен електромерът сметките са били нормални. "Тази година наистина прекалиха, ще подам жалба", категоричен е Кънев.

Оплакване за идентичен проблем подаде и Тодор Тотев, който обясни, че елекртомерът му е сменен без негово знание. Миналият месец мъжът получил "честитка" за 282 лв., като потреблението му преди това е било за 140 лв.

Пенсионери от Бургас пък недоумяват как ще си платят задължението за месеца към монополното дружество с мизерните си пенсии, значителна част, от които отиват за лекарства. Бонка Разходова и съпругът й живеят под наем и се ограничават максимално в потеблението си, както повечето българи, но въпреки това получават двойна сметка спрямо декември. През последния месец на 2012-а семейството платило 62 лв., а през януари сметката им набъбнала до 120 лв.

При обичайно потребление от около 30-40 лв. пък Александър Жеков бил неприятно сюрпризиран когато видял сметката си за миналия месец 90 лв.

В сливенското село Топлочане EVN изненадали неприятно Георги Танев със сметка от 215 лв., при обичайни фактури от около 120-130 лв. "Цяло лято също плащахме, а нищо не ползвахме", жалва се още мъжът.