Кристалина вижда беди в национализация на ЕРП-тата

Еврокомисарят подкрепя действията на президента Плевнелиев

Еврокомисарят Кристалина Георгиева беше скептична за идеята България да вземе заем, за да излезе от кризата.

В Брюксел тя изрази пълна увереност в действията на президента Росен Плевнелиев при разпределянето на исканията на протестиращите в страната на възможни и невъзможни. съобщи "Дарик".

Георгиева определи като разумно искането за повече държавен контрол върху монополите, но предупреди, че национализацията на ЕРП-тата може да доведе до повече беди, отколкото до добро.

За първи път след оставката на правителството еврокомисарят Кристалина Георгиева коментира случващото се в България.

Според нея е необходима повече помощ за предприемачите и трябва по-добре да се определи кой точно влиза в категорията "социално слаб".

Те беше скептична за идеите на икономисти - България да вземе заем - вътрешен или от МВФ, за да се подпомогне излизането от кризата.

"България действително има малко резерв поради това, че нашият дълг е много нисък. Но преди да кажем откъде, трябва да кажем за какво и да е ясно как това ще помогне на икономиката ни.

А когато знаем за какво, е вече лесно да разберем от кого. Ние трябва в момента да сме внимателни - да не се хлъзнем по нанадолнището. Нашият народ тази финансова стабилност я изстрада. И е много важно да запазим това, което сме постигнали. Когато отворим място да вземем пари, да вложим в икономиката, трябва да ни е много ясно точно за какво", коментира Георгиева.

Сега е важно да се решават проблемите, които изкараха хората по улиците, така че да не се създават повече проблеми в бъдеще, т.е. - разумно", допълни още тя.

Кристалина Георгиева беше едно от имената, които се обсъждаха от медиите като евентуален служебен премиер.