Лекарите са готови за протест

Медиците в Пловдив изпратиха исканията си

Лекари в Пловдив подготвиха декларация до президента Росен Плевнелиев, до Народното събрание и Надзорния съвет на НЗОК. Исканията са отправени и на вниманието на българското общество. Ето текста на документа:

"Декларация на УС на РК на БЛС Пловдив

На свое заседание на 28.02. 2013 г. Управителният съвет на Районна колегия на Българския лекарски съюз – Пловдив, като обсъди неубедителната реакция от страна на Надзорния съвет на НЗОК по отношение на нашите искания от 20.02.2013 г. отново изискваме изпълнението на същите, а именно:

1. Отпадане на чл. 13 от Правилата за определяне на регулативните стандарти на НЗОК за 2013 г.   и съответните му разпоредби в индивидуални договори на изпълнителите на  извънболнична медицинска  дейност.

2. При неспазване на регулативните стандарти предлагаме работни групи от НЗОК /РЗОК/, съответната РК на БЛС и представител на Пациентските организации за извършване на съвместен контрол.

3. Актуализиране на плащанията от НЗОК към ИМП в частта ПИМП, СИМП, БП поне съобразно инфлационния индекс за 2012г.

4. Като палиативно решение към настоящия момент за балансиране на положението в болничната медицинска помощ – Възстановяване действието на Правилата за определяне на годишния прогнозен план за обем дейност и стойност на разходите за болнична медицинска помощ за 2012 година

5. Ежемесечно публикуване на сайта на НЗОК /РЗОК/ на реално изплатените средства на ИМП по видове дейности ПИМП, СИМП, Болнична помощ, МДД, ВСД, лекарства и по договорни партньори.

6. Настояваме в оперативен порядък да бъде изяснено заплащането на интензивните грижи след консултации с анестезиологичното дружество.

Оставаме в готовност за протестни действия до решаване на повдигнатите въпроси."

 

28.02.2013г                                               УС на РК на БЛС - Пловдив