Всички Vs Плевнелиев

Идеята му за създаване на Обществен съвет към бъдещия служебен кабинет претърпя фиаско

Президентът Росен Плевнелиев не успя да овладее улицата. Идеята му за създаване на Обществен съвет към бъдещия служебен кабинет, претърпя фиаско, стана пряко отражение на влошаващите се отношения между него и ГЕРБ и бе отречена и от протестиращите, и от опозицията.

Първият удар, още преди консултациите за обществения съвет, Плевнелиев получи от своите. Министърът на културата Вежди Рашидов в прав текст нарече сбирката при президента "доста голяма смехория".

Негов колега пък недоумяваше пред "Труд" за какво му е на Плевнелиев подобен формат, след като разполага с всички конституционни механизми за овладяване на ситуацията. На заседанието на кабинета дистанция от Плевнелиев демонстрира и премиерът Бойко Борисов: "Президентът си има своя политика, да преценява каквото иска, това да прави, той е държавен глава!"

През последните дни ГЕРБ видимо неглижират действията на президента, а вчера и защитникът на управляващата партия Яне Янев обяви, че държавният глава се опитва да надскочи конституционните си правомощия. Два дни поред Янев твърди, че президентът събира "олигарси", сред които имало и "клиенти на прокуратурата".

Според водача на левицата Сергей Станишев "посланието, което президентът отправя с този състав на Обществения съвет е подигравка с исканията на протестиращите".

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък обяви във Велико Търново, че в състава на Обществения съвет са включени спорни и проблематични фигури, които "меко казано будят тревога".

В същото време президентът срещна отпор и на собствената си сбирка. Първо представителите на протестиращите демостративно напуснаха срещата, обявявайки, че не одобряват формата и няма да стоят "на една маса с олигарси".

По думите им президентът отвърнал, че "сам ще решава кой да влезе в Обществения му съвет". Дали обаче той ще подпомага служебния кабинет, щяло да реши бъдещото правителство.

Заседанието бойкотира и председателя на КНСБ Пламен Димитров. Мотивът му беше същият - не одобрява част от участниците в консултациите - представители на неправителствения сектор и политолози.

В края на краищата заседанието завърши без резултат и топката остана в Плевнелиев. До две седмици той сам ще реши какво да прави с Обществения съвет и какъв кабинет да назначи. Вчера той получи предложения за министри от работодателите, както ги беше помолил по-рано.