Лондон реже облаги за своите заради българите?

Очаква се Островът да бъде залят от общо 250 000 българи и румънци в първите пет години след вдигането на бариерата

Британците може също да се окажат пострадали от мерките за спиране на социалния туризъм, които правителството в Лондон готви за румънци и българи, предаде Би Би Си.
Министрите на Обединеното кралство обсъждат да намалят помощите за здравеопазване и жилищно настаняване за гражданите на двете страни от ЕС, ограничението за които ще изтече в края на годината.

Според неофициални прогнози се очаква Островът да бъде залят от общо 250 000 българи и румънци в първите пет години след вдигането на бариерата.

Все още не е ясно обаче как ще бъдат взети мерките срещу бъдещите имигранти. Според Даунинг стрийт 10 бъдещите ограничения се обсъждат като отговор на ширещите се притеснения сред британците.

Най-големите тревоги са от евентуалния натиск, който ще изпитат на гърба си сферите на социалните услуги, здравеопазването и жилищното настаняване, заяви говорителят на премиера Дейвид Камерън.

Правителството обсъжда пакет от мерки, които да бъдат в съответствие с политиката на другите страни от ЕС. Тези мерки са обявени за законни от Европейския съд. Говорителят обаче отказа да даде подробности, а уточни, че за тях ще бъде съобщено своевременно.

Една от идеите е управите на населените места да изготвят списъци с чакащи за жилищно настаняване, в които предимство да имат хора, родени или учили там или имащи роднини в селището. Това ще създаде по-големи затруднения за външни хора.

Сред "външните" обаче може да се окажат не само новодошлите чужденци, но и много британски граждани, които са от други краища на Обединеното кралство, отбелязва Би Би Си. 

Англия дала задкулисни обещания на Румъния

Британски министри тайно обещали на Румъния, че нейните граждани ще имат пълен достъп до всички социални помощи на Острова, съобщи в. "Дейли експрес".

Румънският външен министър Титус Корлъцян заяви, че лично получил тези уверения. Изявлението е шокиращо, коментира изданието. Още повече че преди няколко дни точно пред "Дейли експрес" премиерът Камерън обеща, че Великобритания ще бъде страната, в която най-строго ще се режат социални помощи за очакваните имигранти от България и Румъния.

Отгоре на всичко пред телевизия "Скай нюз" Титус Корлъцян заплаши, че Букурещ ще даде Лондон на Европейския съд, ако румънските граждани в Обединеното кралство бъдат лишени от полагащите им се помощи. Външният министър на северната ни съседка добави, че, "разбира се, няма да има никакви дела, ако Англия спазва законите на ЕС"