Той е! Марин Райков – премиер за 3 месеца

Трима вицепремиемиери - жени ще има служебният кабинет, обяви президентът

Моят избор за служебен премиер на България е българският посланик в Париж - Марин Райков, обяви президентът Росен Плевнелиев.

"Вярвам, че следващият премиер трябва да бъде дипломат, безспорен професионалист, започнал от нулата и и извървял пътя си, човек, който е умерен, човек, който ще защити българските интереси в Брюксел", отбеляза държавният глава.

"Формирането на служебния кабинет бе изцяло моя отговорност", посочи той и допълни, че при съставянето му не е допуснал влияние от никого, както и че сред номинираните няма хора с партийни украски.

Плевнелиев посочи още, че назначава трима вицепремиери, които са жени, млади, можещи и работещи -  един министър за икономическото развитие, един за социалните политики, третият за евфрофондовете.

МВР също се поема от нежни ръце, генерал при това, посочи президентът.

Министър на културата ще е Владо Пенев, тук държавният глава се пошегува, че и той е можел да влезе в МВР, но по-добре му се удавало тази роля по телевизията (актьорът играе шеф на ГДБОП в сериала "Под прикритие" - бел.ред.), затово министерството на Вежди му отивало повече.

Държавният глава твърди, че всички министри са експерти в областта си, знаят как работят институциите и никой от тях не е бил агент на ДС.

"Ще назнача специален министър за електронното правителство – да се изгради интегриран национален план за електронно правителство. Целта е гражданите и бизнеса да не стоят по гишетата", посочи президентът.

"Ще търсим доверие в институциите, гарант за демократични избори. Ще се създаде граждански борд за честни избори, който ще подготви изборите, но няма да участва в тях, ще прави политики, но няма да политизира", обеща Плевнелиев.

По думите му пенсиите ще бъдат увеличени както е планирано от 1 април.

"Ще се работи за средствата от ЕС да продължат, служебното правителство трябва да продължи реформите, да осигури мира и стабилността в страната, да организира изборите, стъпките му ще бъдат в пряк диалог с гражданите", допълни президенът.

"Нека им дадем шанс да си свършат работата, а след това да ги съдим", настоя Росен Плевнелиев.

"Приоритетите и задачите са ясни. Кризата е социално-политическа, нека не допуснем тя да стане и икономическа. Нека бизнесът работи спокойно. Основният проблем е в ниските доходи, но да си беден не е диагноза. За да я преборим, трябва да се създадат нови работни места - чрез инвестиции, добро образование", каза още Плевнелиев.

"Искам политическите партии да са честни и да поемат ясни ангажименти към посочените проблеми от хората. Най-важна е победата на обикновения човек, смята той.

"Различни доброжелатели ще търсят навсякъде негативи, нека сме наясно, че голямото деление е на едните, които застават зад България и другите, които застават зад собствения си интерес", каза още президентът.

Росен Плевнелиев обяви още, че назначава служебния кабинет, който вероятно ще изтрае 3 месеца още утре, на 15 март разпуска Народното събрание, а на 12 май ще се проведат предсрочните парламентарни избори.