Премиерът. Кой е той?

Марин Райков, дипломат от кариерата, роден в САЩ

Служебният премиер вече е ясен, но кой е Марин Райков?

Досегашният ни посланик във Франция е роден във Вашингтон, САЩ, на 17 декември 1960 г.

По онова време баща му Райко Николов там е започвал своята дипломатическа кариера като прес- и културно аташе в българското посолство.

През 70-те и 80-те години Райко Николов е един от най-авторитетните дипломати на тогавашната Народна република България.

Последователно е бил посланик в Кувейт, Йемен, Италия и Югославия, както и при службите на ООН в Женева.

Най-трудните му години са през втората половина на 80-те години в Рим по време на арестуването на Сергей Антонов и процеса срещу него.

Марин Райков има висше образование "Международни отношения" от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) по времето когато той се наричаше ВИИ "Карл Маркс".

Започва работа в отдел "Страни от Югоизточна Европа" на Министерството на външните работи през 1987 г. и извървява цялата кариера от младши дипломат, през секретар и съветник до пълномощен министър.

През периода 1991-1994 г. е първи секретар в посолството в Белград, след това работи в дирекция "Права на човека" във външно министерство.

После е заместник-постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург (1996-1998).

В правителството на ОДС с премиер Иван Костов Райков първо е назначен за заместник-министър на Надежда Михайлова с основен ресор балканската политика.

През 2001 г. е назначен за посланик във Франция, където съвместява и длъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по франкофонията.

Между април 2005 г. и юни 2009 г. отново работи в МВнР  в дирекция "Външнополитическа координация и планиране".

През 2009 г. е назначен за зам.- министър на външните работи в правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, а през 2010 г. отново заминава за Париж като посланик.

Владее френски, английски и руски език. Женен, с 2 деца.