Потвърдиха: Кметът на Ямбол превишил правата си, ще лежи 3,8 г.

По всяка вероятност Георги Славов ще обжалва пред висшите магистрати

3 г. и 8 месеца затвор е наказанието за кмета на Ямбол Георги Славов за престъпление по служба. с което ощетил местната администрация с над 2 млн. лв.

Това реши състав на Бургаския апелативен съд, с което напрактика потвърди наложената от окръжните магистрати присъда. 

Градоначалникът бе обвиняем, че в качеството си на длъжностно лице нарушил задълженията си и превишил правата си, за да облагодетелства местна фирма. Според държавното обвинение с действията си Славов ощетил общинската хазна с над 2 млн. лв. 

Делото срещу него бе образувано още през 2008-ма г. в Ямболския окръжен съд. То дойде на втора инстанция в Бургас след като постановената присъда от 3 г. и 8 месеца затвор бе обжалвана от кмета и протестирана от прокуратурата.

Държавното обвинение настояваше за по-голямо наказание и преквалификация на обвинението, защитата пък пледира градоначалникът да бъде обявен за невинен. В крайна сметка обаче съдът реши, че ямболските окръжни магистрати са се произнесли резонно и потвърди тяхната присъда.

По всяка вероятност Георги Славов ще обжалва наложеното му наказание пред Висшия съд. Той има на разположение 15-дневен срок, за да направи това.