Тони Димитрова: Не може да се уволни цялата държава

Подкрепям негодуванието срещу монополите и разните оператори, каза певицата

"Протестът някак стана без начало и без край. Началото всъщност беше ясно, но се преобърна и тръгна в друга посока, но за жалост и посоката се мени. Сега чувам, че и президента искат да сваля и да уволняват. Не може да се уволни цялата държава". Така коментира ситуацията в страната бургаската прима Тони Димитрова и сподели, че от известно време е силно смутена от това, което се случва, предаде радио "Фокус". 

"Аз действително подкрепям негодуванието срещу монополите и разните оператори. Действителено трябва да им се "натрият носовете”, но да уволниш цялата държава това означава да уволним и самите себе си като граждани. Това ми намирисва на безпътица, която мен лично много ме притеснява", каза още певицата. 

По думите й в момента не трябва да се "рипа" срещу новото правителство, тъй като нали това са искали протестиращите – оставка на предходното. Димитрова е на мнение, че сега е времето да имаме малко съзнание и да поизчакаме да се види какво ще направи правителството.

"Не може да се тръгва с отрицание през цялото време. Някои хора са прекалили и се усещат фалшиви ноти в песента на улицата .Иначе дълбоко искам тази държава наистина да тръгне напред. Това което зависи от мен го правя - плащам си данъците, спазвам законите. Надявам се много от хората да спазват законите, а не да гледат да минат метър. На тези протести са появиха много непризнати таланти и почнаха да бълват, присламчиха се към истински нуждаещите се. Има нещо фалшиво там, което мен ме кара да си мисля, че почваме да припяваме на някаква поредна лъжа, на поредния, който иска да влезе във властта, не толкова борец за справедливост, а и той тази властчица малко да я усети”, каза тя.

Румен Велев: Прекрасно е, че българинът започна да се чувства гражданин на света

"Това е прекрасно, че българинът започна да се чувства гражданин на света със своите отговорности да търси отговорност и от другите хора. Това не можеше да продължава повече така. Ние 23 години вървим в една гибелна посока. Въпросът от тук нататък е съумяваме ли да намерим онази отговорност, търпимост, взискателност до край да уредим нашите политически взаимоотношения", така коментира ситуацията пък големият бургаски режосьор Румен Велев. 

Той сподели, че не разбира от политика, но е е нужно много търпение и отговорност и не трябва лесно да се дава доверие. Той допълни, че по неговите наблюдения в момента българинът е разкъсан между личното си оцеляване и обществената борба, гражданската позиция. По думите му трябва да се намерят някакви градивни решения, но от тук нататък ще е по-сложно.

”Не зная доколко гражданското общество и неговите представители са достатъчно компетентни, настъпателни и ясни в позициите и пътищата които трябва да следват за да се получи нужното", каза Велев.

Борис Бухчев: Хем искаме нещо, хем не знаем как да го поискаме

Сатирикът Борис Бухчев, каза че вижда в протестите повече трагедия отколкото сатира. ”Виждам протеста малко разнопосочно, защото в началото имаше смислено протестиране, а след това се оказа малко деформирано. Шарено е. Вие ме питате дали става сатира от това. Разбира се че става сатира.При нашия народ нещата са така – хем искаме нещо, хем не знаем как да го поискаме. Не може да се иска всички институции да бъдат сринати. Остана президента и против него викаха", коментира Бухчев.