Назначават Харлем даскала, но в друго школо

Министърът се обяви за гарант на Христо Данев

Аз съм гарант, че Христо Данев ще продължи да преподава. Той ще бъде назначен в друго училище и ще се постараем това да стане до края на този месец. Това заяви служебният министър на образованието - проф. Николай Милошев след среща на 4 очи с уволнения заради Харлем шейк учител. След няколко години, когато страстите утихнат, той може да се върне в Хуманитарната гимназия, но сега това не е желателно, заради отношенията с колектива.

В хода на скандала и заради силните емоции са били казани някои по-силни и неверни думи. Много от учителите са загубили доверие в своя колега, защото той е опитал да въведе нов подход. Данев се е чувствал като равен с учениците и колегите си. Малко обаче е "пресолил манджата", заяви просветният министър. Той посочи, че Данев е искал да издигне престижа на учителите като цяло. Надявам се новото поколение преподаватели да последват примера му. Родното образование има нужда от промени, но не от революции. Грешката на Данев не е умишлена. Аз му се възхищавам. Той обаче е един урок от съдбата, изтъкна още проф. Милошев. Той посочи, че ако родителите искат - могат да преместят децата си и това ще е едно признание за качествата на този учител.

На свой ред Христо Данев благодари на всички деца и родители за подкрепата. Той посочи, че изпитва огромна болка от раздялата с учениците си, но призова всички добре да размислят, ако имат желание да се преместят. Той посочи, че ще се съобрази с решението на министъра, който е мъдър човек. Надявам се, че няма да ме превърнат в изкупителна жертва и черната овца, заяви Данев. Той заяви, че въпреки твърденията, че по неговия случай е упражняван натиск върху деца и родители, това не може да бъде доказано. Ако обаче е истина, то става дума за грях, по-голям от Харлем шейк-а, заключи преподавателят.

По отношение на другия скандал - в училище "Димитър Талев", проф. Милошев заяви, че положението е по-тежко. Вижда се, че колективът иска да каже нещо, но не смее да го направи. Витае някакъв страх и не се получава диалог. Явно дългите години на неглижиране са довели до сериозни изкривявания в системата, коментира просветният министър.