"Великолепният век" победи в съда

Премиерът Ердоган и останалите недоволни ще могат само мълчаливо да негодуват

Истанбулски съд отхвърли обвиненията срещу режисьорите, продуцентите и изпълнителите на главните роли в най-продавания турски сериал “Великолепният век”.

Ищците Омер Фарук Билдириджи и Инджи Билдириджи миналата година внесоха жалба срещу режисьорите Ягмур и Дурул Тайлан, продуцентска къща “Тимс” и двамата главни актьори Халит Ергенч и Мерйем Юзерли за “обида срещу паметта на една от най-големите турски исторически личности” – султан Сюлейман Великолепни.

Дори турският премиер Реджеп Тайип Ердоган критикува продуцентите на филма и публично поиска санкции срещу тях и сваляне на сериала заради сценария, който прави “за смях” турската история.

Съдът отхвърли обвинението с аргумента, че “само близки роднини, съпрузи, братя и сестри могат да подадат жалба за унижаване на авторитета и честта или за клевета, а тъй като става дума за отдавна починал султан, жалбата на семейство Билдириджи се отхвърля”, предаде actualno.com.

Тази присъда предотвратява други подобни жалби срещу сериала, който ще продължи да се снима според плана, а премиерът и останалите недоволни ще могат само мълчаливо да негодуват. Несъмнено присъдата е доста голяма подкрепа за творческия екип на “Великолепният век” след критиките и жалбите, които се отразиха зле на самия сериал. Докато изходът от делото бе неизвестен, сценаристите бяха принудени да променят вече написани епизоди и да изхвърлят от тях “неподходящите” сцени.