"Висяща такса" за изключено парно в София

Комшиите ще решават дали да плащаме такса сградна инсталация ако парното ни е спряно

Плащането на таксата сградна инсталация в столицата ще бъде подобно на "висящо кафе".

Събранието на етажната собственост ще може да реши дали комшии, които не ползват парно, да плащат такса сградна инсталация.

"Това ще стане само при 100% съгласие на всички съседи и може да се отнася най-много за 1/3 от абонатите в блока", обясни общинският съветник Зафир Зарков.

Причината е, че много граждани, които са си откачили радиаторите и не се отопляват с парно, продължават да получават огромни сметки от "Топлофикация" София заради това, че през блока им минават тръби.

Това е едно от предложенията на експертната група за анализ на работата на монополиста, които ще бъдат представени на Министерството на икономиката, пише "Монитор".

"Предвиждаме и самата етажна собственост да може да решава какъв да бъде процентът сградна инсталация. Ако абонатите не постигнат съгласие помежду си да могат наемат експерт, който да я определи", обясни още Зарков.

По думите при изготвянето на паспортизацията на сградите по Закона за енергийната ефективност ще се измери и процентът на сградната инсталация.

Тези, които нямат монтиран водомер за гореща вода, да плащат увеличаваща се кубатура през три месеца, поискаха още експертите. Така базата ще бъде 6 кубика за всеки обитател, като  ще расте с по кубик на тримесечие.

Експертите искат и задължителна проверка на заявените нулеви дялове през годината. При възложения миналия месец междинен отчет са проверени 4700 сгради.

От тях 7000 жилища са заявили нулеви дялове, но са ползвали парно.