И кметицата налазена от "Топлофикация"

Не е нужно да си велик математик, за да пресметнеш, че са високи, отсече тя

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се оплака, че и нейните декемврийски сметки за парно са по-високи от миналогодишните.

"Затова, щом излязоха декемврийските сметки, разпоредих проверка на всички абонати на "Топлофикация - София". Не е нужно да си велик математик, за да видиш, че повишението е много по-голямо от предварително обявеното. Mного пъти казах, за да са сигурни софиянци какво плащат, сметките не бива да са прогнозни. Но ежемесечното отчитане не трябва да причинява неудобство. Има различни варианти. Единият е дистанционният отчет, който и сега се прави в много сгради. Другият е всеки месец топлинните счетоводители да ходят по домовете. Експертната група разработва и вариант за контролиран самоотчет - хората сами да отчитат уредите си всеки месец, а два пъти в годината да има задължително засичане на данните за контрол", казва тя в интервю за в. "24 часа".

Градоначалникът продължава да настоява да не се начисляват лихви върху прогнозните сметки.

"Това е логически абсурд - да плащаш оскъпяване на нещо, което може би не дължиш. Лихви трябва да има и ще има, но за реално потребена топлоенергия след изравнителна сметка", категорична е тя.

По повод твърденията, че "Топлофикация" ще опрощава задължение на свои потребители, кметицата уточнява, че това е така, само когато е минал давностният срок от три години и делото срещу длъжника, не е спечелено от монополиста.

"Когато дружеството е активно и търси дълговете, няма изтичане по давност. Тук говорим само за непотърсени преди години от ръководствата на "Топлофикация - София" задължения. Когато дружеството завежда дела извън давностния срок, ги губи. Това обаче струва средства,а тези пари нали идват от нас, които си плащаме сметките. Дружеството трябва да си търси задълженията, които са в рамките на 3-годишния период, и сега то го прави. Реални задължения няма да се опрощават, защото това е популизъм", допълва тя.

Йорданка Фандъкова признава, че има сериозни забележки към ръководството на "Топлофикация-София".

"Една от тях е безхаберието към доверието на клиентите. Вината за това е тяхна и на топлинните счетоводители. Получавам много писма и с оплаквания за лошо отношение. Това е недопустимо", смята тя.

Кметицата твърди, че столицата е готова със 137 проекта за 6 млрд. лв., които общината смята да реализира в следващия програмен период 2014-2020 година и да се възползва от безвъзмездните европейски средства.

"Подготвяме големите проекти - третия лъч на метрото, реконструкцията на централна градска част, енергийна ефективност, инфраструктура и отделен целеви ресурс за саниране на панелните жилища. Пишем си домашното за периода 2014-2020 г. Няма кой да си позволи да пречи на развитието на тези проекти, защото засягат над 1,5 млн. българи".

На въпрос дали е отговорно поведението на премиера, който подаде оставка, Фандъкова обяви:

"Това беше най-отговорното поведение в тази ситуация. Премиерът показа, че никоя власт не трябва да се държи на всяка цена. Предотвратиха се стълкновенията, на които станахме свидетели в деня преди решението на Борисов. И това беше мъдро държавническо решение. Имаше и обвинения, че изборите ще бъдат опорочени. Сега хората могат по-спокойно да направят своя избор".

Кметът е повече от категорична, че не иска да бъде служебен премиер, защото задачите й вече са зададени от софиянци. Твърди, че в ГЕРБ все още не са започнали реденето на листите за предсрочния вот, но и допълва, че не желае да се бори за депутатско място, защото ще се забави работата по проектите на София

"Това за мен е неприемливо и смятам, че най-добрата ни кампания, е работата. Хората отдавна не вярват на това, което политиците им обещават. Те вярват на очите си и затова задачата ни е да показваме ежедневно резултати", завършва Йорданка Фандъкова.