Кела се появи в съда, докараха го с линейка

Пламен Дишков отново поиска свобода

"Искам да попитам прокурора, ще е доволен ли, ако легна и умра. Бих могъл да бъда самурай и да удовлетворя това негово желание" - това бе само една от сочните фрази, които изрече вчера в бургаския съд Пламен Дишков - Кела.

Преди това линейка на спешна помощ с доктор в нея отведе от затвора до съдебната палата в Бургас бившия представител на СИК по морето, сега обвинен за убийство.

Това стана след като Катя Господинова реши да вземе предвид искането на арестанта да присъства на дело за промяна на мярката му за неотклонение, ако му се осигури специализиран транспорт, предаде "Твоят ден".

На няколко заседания Дишков отказа да присъства с мотива, че изпитва силни болки и не може да пътува в обикновена затворническа кола.

Известният 36-годишен бургазлия, който бе задържан с европейска заповед за арест през август 2011 г. в Португалия, има официално поставена диагноза двойна коксартроза.

Вчера Дишков поиска магистратите да разпитат и доктора на затвора Иво Велев, който дойде с него в съда. Магистратите прецениха, че това не е необходимо.

Никой не оспорва здравословните ви проблеми, въпросът е къде да се лекувате, отсече съдия Господинова.

Дишков на няколко пъти благодари на съда - включително и за линейката, но пък бе остър и хаплив към представителя на прокуратурата Желязко Георгиев.

Георгиев бе наблюдаващ прокурор и по делото, което бе образувано за убийството на Димитър Стаматов - Мастара през ноември 2002 г. Кела беше привлечен като обвиняем, но по това време вече беше напуснал страната. Цялото досъдебно производство срещу него, както и съдебният процес, се водиха задочно. Това бе и основният мотив през май м.г. ВСК да отмени 20-годишната му присъда и да възобнови разследването.

Вчера прокурор Георгиев се противопостави на искането за замяна на ареста с по-лека мярка. Той припомни, че на 28 февруари състав на Бургаския окръжен съд след пореден отказ да пусне арестанта му е наложил и 2-месечна забрана да иска промяна.

Защитата на Дишков - адвокат Пенка Мутафчиева, обаче изскочи с контрааргумента, че нито прокурорът, нито затворническата управа е предприела действия за лечението на обвиняемия. Според прокуратурата мястото на Кела е в специализираната болница към затвора в София. Там няма условия за рехабилитация, а и в момента 3 от 4-те етажа са в ремонт, репликира обвиняемият.

По време на предишни заседания защитата му представи документация за условията в столичната болница „Св. Пантелеймон". Днес обаче бе посочено ново място за лечение - поморийския санаториум.

Самият Дишков бе доста словоохотлив в съдебната зала. Това е първата му поява тук по негово желание. Освен с цитати на конкретни текстове от закона, изявлението му изобилстваше от провокативни фрази, най-вече насочени към представителят на държавното обвинение.

Заради изречението "И друг път ще си говорим" прокурор Георгиев реагира с "Плашите ли ме?". "Как ще ви плаша пред съда?!", реторично отвърна Дишков и с театрално отегчение подхвърли "Хайде да си ходим".

В крайна сметка съдия Господинова отказа да го пусне на свобода, но пък разпореди шефът на затвора да предприеме необходимите действия за лечението му.

Междувременно стана известно, че досъдебното производство срещу Кела вече е приключило е и трябвало да започне предявяване на събраните доказателства. Това обаче не е станало - според прокурор Георгиев заради поредното искане за промяна на мярката за неотклонение. Самият Дишков посочи друга причина - невъзможността му да ходи до следствието с обикновения превоз на съдебна полиция и отказа от страна на следователите предявяването да става в затвора.