Енимехмедов с обвинение: Опит за убийство на Доган

Ако бъде признат за виновен бургазлията може да получи и доживотeн затвор

Прокуратурата повдигна обвинение на Октай Енимехмедов за опит за убийство на Ахмед Доган.

Според разследващите анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочат че е извършен опит за убийство, а не закана.

Затова Енимехмедов е обвинен, че на 19 януари в НДК, при провеждане на Националната конференция на ДПС, е направил опит умишлено да умъртви Доган.

В обвинителния акт е записано, че Енимехмедов се е опитал три пъти да произведе изстрели с газов пистолет към главата на бившия вече лидер на ДПС.

"Деянието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини – трикратно засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на Мустафа Карадайъ", пишат обвинителите.

От Прокуратурата допълват, че изводът за повдигане на обвинение за опит на убийство, се основава на заключението на комплексна съдебно медицинска и балистична експертиза.

Съгласно експертното заключение, уврежданията от газово оръжие могат да доведат и до смъртен изход при две условия: при изстрел от упор до един сантиметър в областта на черепа (в областта на слепоочието, устата, окото), и при изстрел в лявата част на гръдния кош (в сърдечната област).

Ако Октай Евимехмедов бъде пизнат за виновен законът предвижда наказание – лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.