Не само мургавелки продават гласа си, прозря Мешерето

Не е виновен този, който взима, а този, който дава, твърдят от своеобразния ромски съд

Новият състав на ромския съвет Мешере обяви, че ще работи в тясно сътрудничество с държавните институции и ще съблюдава зорко дали се продават гласове на изборите.

Ромските лидери призоваха в този "бизнес" да не се смята, че само мургавите продават гласовете си, защото и българи правели същото.

"Не е виновен този, който взима, а този, който дава. Провокацията към нашата общност - дайте срещу това зло, да не го определяме само към ромите, то е болест на обществото", каза един от старейшините - Младен Иванов.

Представителите на своеобразния съд се оплакаха и от липсата на политическо представителство.

Иванов посочи, че не е нормално в листите на водещите партии да няма нито един ромски представител.

"В общност от 800 хил. души толкова ли няма по двама-трима, които да бъдат избрани?", попита той.

"Искаме да влезем и да помагаме, да работим заедно за ромската общност. Ще им покажем истинските проблеми, ще им покажем как да се справим с тях", поясни Приорът на мешерето Христо Младенов.

Според него държавата приема закони, засягащи проблемите на циганите, без никакво участие на самите тях в изготвянето им.

Старейшините изразиха сериозни съмнения, че абсолютно целенасочено се работи против образованието на ромите. Те изтъкнаха, че неграмотността им води до това, че ромската общност се манипулира много по-лесно.

Мешерето е твърдо зад идеята, че онези родители, които нарочно възпрепятстват децата си да ходят на училище, не трябва да получават детски надбавки.

Относно самите функции на ромския съд старейшините обясниха, че мешерето, съществуващо от векове, има за цел да дава единствено морални присъди.

"Неговата роля е чисто медиаторска - застава между двете страни и с изслушване на казуса, на проблема, на закрито заседание взима решение да умиротвори двете страни. В 99% от случаите се постига решение и то за деня", поясни Върбан Маринов.