На колело в София - напълно възможно!

До 2015 столицата ще разполага със 100км велоалеи

100км велоалеи ще има София до края на 2015 г., предвижда специална програма на общината за тези трасета.

Сега в столицата има 35км велоалеи.

Новите трасета ще тръгват от Студентски град, кв."Лозенец" и жк."Люлин". Идеята е от кварталите с колело да може да се стига до центъра. Дори и след ремонта на парка пред НДК там велоалеята ще си остане, като ще бъде свързана с друга по бул."Патриарх Евтимий", която ще стига до едноименния паметник. Алея за колелета ще има и по бул."Скобелев" до Петте кьошета.

Новите близо 70км трасета ще струват около 27млн.лв. За тях ще се търси еврофинансиране.

Сегашните 35км велоалеи са разпръснати из различните райони на столицата. Живеещите в столичния квартал "Надежда" могат да стигнат на две гуми по специално трасе до Лъвов мост. Велоалеята по "Цар Борис Трети" се свързва с тази на бул."Гоце Делчев" и по бул."България" се стига до Южния парк. Трасето по "България" продължава по "Евлоги Георгиев", пресича Орлов мост и стига до ул. "Оборище".

Велосипедистите обаче се оплакват, че алеите свършват в нищото и че са принудени да пресичат кръстовища, бутайки колелетата си, защото няма отредени специални места за тях.

През лятото ще бъде поставен експериментален светофар за колоездачите на кръстовищата по бул."Евлоги и Христо Георгиеви", ул."Оборище" и ул."Шипка".