Първолаци се борят за места в училищата

Родителите опитват с измама да осигурят място на детето си в избраното школо

100 малчугани на ден кандидатстват за първи клас.

Толкова молби са подадени само в понеделник за 134 СОУ. Школото приема със събеседване, в което участват детето, родителят и комисия външни психолози.

Пред други училища родители си правят списъци на чакащите, така че да не изпуснат реда си, въпреки че той не е критерият, по който ще се извършва класирането.

Общо около 20 са школата, в които има проблем с приема, като в повечето от тях за едно място се борят по три-четири деца. Най-търсено сред тях е 107 основно училище "Хан Крум", където кандидатстват по десетина деца за място. За да ограничат възможностите за измама с адресна регистрация, директорите на това училище са поставили условие адресът на детето да не е променян след първи януари тази година.

Не само там обаче родители се регистрират при близки или познати в района на школата, за да запишат децата си с предимство. Директорът на 51 СОУ Асен Александров разказа, че често деца се записват на адреса на баба и дядо в квартала, за да получат повече точки при приема. Обикновено обаче тези случаи се забелязват, едва след като приемът вече е направен.