БСП обеща на студентите да не плащат цената на кризата

Българският студентски съюз представи тревожни резултати от едногодишно изследване на младежката безработица

Кандидати за народни представители от Коалиция за България участваха в представянето на резултатите от детайлно изследване върху младежката безработица, коствало едногодишен труд на Българския студентски съюз (БСС). Според него 29,1% е младежката безработица у нас през февруари, като бележи ръст с 2 пункта спрямо януари (при средно ниво за ЕС 23,5%) по официални данни.

Още по-тревожно обаче е, че 34,6% от младежите на възраст 18-24 години нито учат, нито се квалифицират, нито работят. С този процент България оглавява негативната европейска класация. При това 58% от работещите биха искали да практикуват нещо друго, а едва 20% са сравнително доволни от заплащането си. 77% от заетите са в сферата на услугите и търговията, а само 20% - в производството. Тези резултати разкри председателят на БСС Сергей Модев.

Жельо Бойчев, водач на листата на БСП в 23 МИР (който включва и Студентски град) поздрави студентите за подробния анализ и ги запозна с намеренията на Коалиция за България в тази сфера. "Един от първите законопроекти, който ще внесем и вече е готов, е този за младежката гаранция. Той ще регламентира достъпа на младите хора до първо работно място след завършването им, стажове по време и след образованието им и система от стимули за работодателите, които наемат млади хора", обясни той.

Жельо Бойчев пое категоричен ангажимент оттук нататък всеки законопроект или управленско действие, което касае младите и студентите, да бъде изработвано заедно с тях, съгласувано с техните организации и едва тогава привеждано в действие. "Както виждате, нашите приоритети са верни, а и подходът ни е съвсем различен от този на нашите опоненти от ГЕРБ", заключи той.

Професор Ваня Добрева, негова подгласничка в листата и бивш заместник-министър на образованието акцентира върху намалените средства в държавния бюджет за висше образование. "От 0,9 на 0,5% бяха намалени парите и това ни нарежда на незавидното последно място в ЕС. В същото време беше премахнат таванът на таксите за студентите и сега те покриват две трети от издръжката си. Поради това студенти отпадат от обучение не заради слаб успех, а по социални причини. Това се случва в България, в 21-и век, в страна-членка на ЕС", възмути се тя и пое твърдо обещание студентите повече да не плащат цената на кризата.

В дискусията участваха още кандидатите за народни представители Георги Кадиев, Румен Гечев, Райна Душкова и други. На финала Жельо Бойчев призова студентите да продължат инициативата с нова среща непоследствено след изборите, за да формулират заедно точните решения за всеки от проблемите и да обсъдят законопроекта за младежката гаранция.