Алексей Петров разпънал чадър над Цончо Цонев

Днес разпитаха свидетелят Борис Калачев

В поредното заседание по делото срещу бившата барета Алексей Петров беше разпитан свидетел и други обвиняеми.

Алексей Петров е подсъдим заедно с Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов. Обвиненията са за образуване или ръководене на организирана престъпна група, както и за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване на сила или внушаване на страх, сключва сделки или извлича облаги.

Трактора бе арестуван при зрелищна полицейска акция през февруари 2010 година.

Първият разпитан днес бе Борис Калачев. Той е използвал услугите на фирмата за вземания "Ин-80", в която са били подсъдимият Янко Попов като съуправител и Марчело Джотолов.

Калачев искал от тях двамата първо - фирмата "Ин-80" да му съдейства за взимане на задължения от смолянската фирма "Родопска тъкан". Според показанията на Калачев той е заминал за Смолян с две коли "нормални, здрави момчета". По неговите думи те просто са чакали отпред, докато свидетелят, и Янко Попов разговарят с управителя на фирмата. Всеки път, когато управителят на смолянската фирма е казвал лъжа, представителите на "Ин-80" са го оборвали, като са казвали фактите.

Управителят заявявал, че фирмата му е в ликвидация. От "Ин-80" са казали, че по сметка в банката има сума за покриване на задълженията. Те са предложили счетоводителката да изтегли парите от банката и да ги даде на Калачев. Така и станало. Тогава свидетелят и "Ин-80" са се договорили за определена сума за съдействието, като първият не можа да си спомни точната сума.

За втори път е поискал съдействие от фирмата, за да вземе задълженията си от Цончо Цонев, който развива дейност в Швейцария. Калачев е дал на Цонев 250 хил. долара, които Цонев не му е върнал. Калачев е отишъл в Швейцария заедно с Марчело Джотолов, за да разговарят с Цонев. По-късно обаче се е оказало, че има разпънат "чадър" над Цонев от страна на Алексей Петров.

Затова Калачев е ходил в офиса на Алексей Петров до басейн "Спартак”, за да поиска да падне чадърът над Цонев. Според Калачев Алексей Петров е бил нещо като началник на "Ин-80", защото фирмата членува в Съюза на бившите барети, а началник на съюза е бил Алексей Петров.

"Октоподът" обаче отрече информацията. Той каза, че в Съюза членува друга фирма "Ин-80", която е ЕООД, а фирмата, за която става въпрос в показанията, е ООД. Той посочи, че информацията от показанията касае бизнес отношения, а не незаконни дейности.

"Ако днес трябва да се случи наистина нещо в прокуратурата след това адекватно поведение на главния прокурор, то е да изчисти корумпираните и преди всичко - неграмотните – те са по-опасни", обяви пред журналисти Алексей Петров след разпита на първия свидетел от днешното заседание по делото.

Трябва да излязат неграмотните прокурори от прокуратура, твърди обвиняемият.
"Ако имаше повечко грамотност в прокурорите, никога нямаше да се занимават с това да си губят времето", заяви Петров.

Според предишните показания на свидетеля Борис Калачев от досъдебното производство срещу Алексей Петров, Марчело Джотолов Янко Попов и други подсъдими, Алексей Петров е бил служител на ДАНС по времето, по което се твърди, че е имало разпънат чадър над Цончо Цонев, който е дължал пари на Калачев.

Днес Калачев не си спомняше точно кога е воден разговорът с Алексей Петров, но не си спомняше и част от предишните си показания. Той каза, че е говорил с Петров в офиса му до басейн "Спартак", но не си спомняше дали Петров е бил служител в ДАНС.