Факелно шествие в памет на жертвите на СПИН

Мисия София

19-05-2013, 09:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 1600 българи със СПИН

Конкурс за плакат срещу СПИН, награда 1000 лева

Десетки хиляди по света ще запалят свещи и ще участват в шествия на Международния ден за съпричастност със засегнатите от болестта

На Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, с факелно шествие и панделка от запалени свещи ще бъде почетена паметта на жертвите на болестта у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Тази година денят е под надслова "Животът е безценен" и бележи третия етап от Национална АНТИСПИН кампания на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

В България Денят за съпричастност ще бъде отбелязан с водосвети, помени в храмове, мирни шествия и тематични дискусии в обучителните институции. На възлови места в повечето градове ще се раздават здравно-образователни материали, презервативи и червени панделки.

В столицата факелното шествие ще тръгне в 19.30 часа от Министерство на здравеопазването, след което ще премине по бул. "Дондуков" покрай Президентството и ще завърши пред Народния театър "Иван Вазов", където участниците ще направят панделка от чаени свещи.

Мобилни екипи с медицински специалисти ще предлагат безплатни изследвания за установяване на актуален ХИВ статус по следния график:

КАЗАНЛЪК 19 май, неделя, от 10.00 - 15.00 ч. на Централния площад
ЛОВЕЧ 19 май, неделя, от 12.00 до 16.00 ч. до "Сити център" МОНТАНА
20 май, понеделник, на пл. "Жеравица", пред сградата на РЗИ от 12.30-14.30 часа СТАРА ЗАГОРА 19 май, неделя, от 18.30 до 22.00 часа в парк "Зелен клин"

Световната инициатива бележи началото си през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. На този ден над 1 200 неправителствени организации от 115 страни по света ще насочат общественото внимание към проблемите на хората с синдрома на придобитата имунна недостатъчност. Десетки хиляди хора по света ще запалят свещи и ще участват в шествия в памет на жертвите на болестта.