Здравната министърка включва на бързи обороти

Д-р Таня Андреева притеснена за състоянието в сектора

Притеснена съм за състоянието, в което се намира системата. Ще трябва да се работи на много бързи обороти, заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в интервю за предаването "Факторът Кошлуков" по TV7.

Приоритет в работата на министерството сега са промените в Закона за спешната помощ с оглед осигуряване на по-голяма защитеност и мотивираност на работещите там. Според нея може да се постигне консенсус между политическите партии и по отношение на въвеждането на електронната здравна карта.

По нейни думи, една от законодателните промени, които се готвят, ще задължи всички болници, независимо дали са частни, държавни или общински, да работят по едни и същи правила, а разрешителните за дейност и регистрация на тези заведения ще бъдат мотивирани от това има ли нужда от тях в съответните райони.

Министър Андреева засегна и наболелият проблем за ограничаване на изтичането на медицински кадри от страната. Една от мерките ще бъде да се даде право на младите лекари да започват специализация по избрана от тях специалност веднага след започване на работа.

Директорите на лечебните заведения от своя страна ще бъдат задължени да подписват договори, които ги задължават да разрешават на специализиращите лекари да посещават основните курсове, провеждани в университетските болници.