Ден четвърти на протеста: Пловдив не е турски вилает! (СНИМКИ)

Шествието в града окупира централите на БСП и Атака

Четвърти ден на протеста в Пловдив! Стотици се събраха пред сградата на общината точно в 18 часа. Към колоната недоволни непрекъснато се вливаха нови хора, за да достигнат до близо 1000 души, видя репортер на Plovdivutre.bg. Викове: "Мафия! Червени боклуци! Волен вън! Тук сме заради децата ни! Нови избори и Велико народно събрание!" огласиха центъра на града. "Орешарски, Олигарски, хайде...разтуряме седянката", "Местан, не сме идиоти, стига лъжи на чист български", "ДПС извън закона", "Столетница в пенсия", "Да спрем турския сериал ДПС", "Каймаканов, върви си с мир" и "Вие предадохте България" пък бяха само малка част от лозунгите, под които застанаха пловдивчани.

В града протестират срещу кабинета "Орешарски" и назначаването на областен управител от квотата на ДПС. Не приемаме човек от етническа партия за губернатор на втория по големина град, казват протестиращи. Утре сутрин отново ще направят жива верига пред входа на администрацията. Те се канят да не допуснат до работното място областния Венцислав Каймаканов.

Който и човек да вземем от улицата, той ще е по-добра кандидатура от тази на Каймаканов, каментираха недоволни пловдивчани.

Гневън на народа не пожали и АТАКА. Шествието мина през централата на партията, срещу стълбите на Каменица.

"Волен, предател", "Волен, долен фес", "Волен-еничар" и куп нецунзурни обръщения към лидера на партията се изляха само за няколко минути. Полицаи вардеха чинно пред входа, но не се стигна до какъвто и да е сблъсък. След още няколко минути под жаркото слънце мирното шествие зави и продължи към централата на БСП на ул. "Кръстьо Пастухов".

Там недоволните бяха посрещнати от двайсетина полицаи, завардили входа на Голямата къща. С традиционното "Червени боклуци", "Кой не скача е червен" близо хилядата пловдивчани поискаха оставката на управляващите. Викове "Слезте долу сред народната любов" огласиха уличката до Техническия университет.

С това правителство ни чака нова национална катастрофа, изразиха опасенията си мнозина от протестиращите.

След близо половин час под прозорците на пловдивските червени, които така и не дръзнаха да се появят сред разярения народ, пловдивчани изпяха химна на Република България и обърнаха назад по Главната улица, за да продължат към паметника на Съединението, а по пътя си отново блокираха бул. "Шести септември" и "Цар Борис Трети Обединител".

Протестът в Пловдив протече без каквито и да е провокации, отчитат от полицията. Шествието ще мине през града и утре. Начален час - 18 часа пред сградата на Общината.

За 8 часа сутринта пък е обявен нов протест пред сградата на Областна управа срещу назначението на Венцислав Каймаканов за губернатор на Пловдив.