Закрито и бързо оставиха Георги Сарай зад решетките

Мъжът е обвинен в палеж на сграда на ЕВН

Георги Сарай остава в ареста. Заседанието на Пловдивския окръжен съд бе кратко и закрито, предаде репортер на Plovdivutre.bg. Никой не бе допуснат да влезе в съдебната зала.

ТВ операторът е обвинен в палежа на сграда на EVN. Той бе задържан в началото на март. Тогава по време на протестите срещу енергийните монополи Георги с още двама съучастници опитали да запалят “КЕЦ Пловдив Север”. Полицията ги разкрила, докато тримата се готвели да драснат клечката и на друга сграда на дружеството - на ул. “Павликянска”.

Пред 9-та зала на съда днес се бяха събрали приятели и близки на Сарай, сред които и баба му. Майка му отсъстваше, тъй като била болна. Самият обвиняем бе вкаран през служебния вход, което засили конспирацията на заседанието.

Бабата на Георги сподели, че го посещава редовно в ареста. Иска да му доставят плодове и зеленчуци.

Адвокатът на Сарай – Красимир Елдъров, днес бе представляван от заместничка. Тя заяви, че досъдебното производство е към края си. Скоро щяло да започне същинското разглеждане.

Случаят с Георги Сарай получи широк отзвук в социалните мрежи. "Вече 3 месеца той лежи в ареста несправедливо обвинен", пишат приятели на оператора във Фейсбук. На първото заседание през пролетта бе организиран митинг в негова защита. На прага на съда тогава Сарай каза: "Бог да пази България!". По делото се използват СРС-та. Това прави заседанията закрити. Според адв. Елдъров нарочно, за да се потуши общественият интерес към случая. Срещу Сарай е повдигнато и друго обвинение - че е държал 33,6 г марихуана на стойност 201 лв.