Няколко причини да посетиш Spirit of Burgas 2013

Факт е, че събитието понесе някои критики още в зародиша на тазгодишната организация, но все пак си заслужава да не го пропуснеш

Лека полека дойде времето да решиш дали ще посетиш вече най-утвърдения фестивал за популярна музика в България - Spirit of Burgas.

Факт е, че събитието понесе някои критики още в зародиша на тазгодишната организация, най-вече свързани с обновения формат, който намали времетраенето на две вечери, a същевременно запази цените близки до миналогодишните, пише vice.com

Факт е също, че може би най-значимия продукт на концертната ни сцена ще се радва на все по-малко общинско финансиране и съответно трябва все повече да се подчинява единствено на потребителската логика.

Не е нужно да ти обясняваме, че във времена на финансови, политически и каквито щеш още кризи, реални или психически, ограничения пазар за качествена жива музика прецака голяма част от фестивалния живот у нас.

През последните години Spirit-а донесе едни от най-яките емоции на скептично настроените ни мозъци и се превърна в една от несъмнените летни институции.

Въпреки затрудненията организаторите успяха да запазят нивото на качество и въобще да не ни оставят да се замислим за посещението.

Това е истината до която се достига, когато реално нещата бъдат претеглени. Решихме да ти го докажем, като съберем нашите причини на 27 и 28 юли да сме на бургаския централен плаж, преценката оттам нататък си е твоя. 

WU-TANG CLAN 
След като рапърските ни сърца вече са примирали при посещенията на RZA, Method Man и Inspectah Deck и всеки един момент, в който някой от тях решаваше да ни зарадва с негов verse от някоя от класиките на Клана, сега ТЕ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ЗАЕДНО, БРАТО! А да, Ghostface Killah, U-God и Masta Killa СЪЩО СА ТАМ! Добре, може би патосът ми е леко прекален ... НЕ, НЕ, НЕ, НЕ Е! Моментът, в който чуяAint Nothing to Fuck With изцепена от трите оригинални МС-та в нея, ще бележи нова епоха в живота ми - епоха в която съм толкова оглупял от щастлие, че лозунгите в рекламите на маратонки ще започнат наистина да ме вдъхновяват. Оттам нататък Liquid SwordsTriumphProtect Ya Neck и дори повече или по-малко престореното "Bulgaria, you are the motherfuckin' greatest" ще ме пратят в една идилична душевна Валхала, където няма болести и джойнта е на старите цени.

Само между другото, толкова пълно присъствие на Wu-Tang Clan на българска земя е равносилно на пълно слънчево затъмнение. Вътрешно чувство ми подсказва, че ако го изпусна, няма скоро да ме огрее пак. Нещо като възможностите за секс, когато си на 15.

EDITORS
Тази емблематична група ще дебютира в България. Editors са на сцена от 2002 година и за 11 години успяват да се докажат като една от най-обещаващите алернативни рок групи в света с 3 платинени албума. Spirit of Burgas отново е част от тяхното световно турне, което минава през Village Underground в Лондон, четиридневният парков фестивал Rock Werchter 2013 и още един куп места, които не можеш да си позволиш.

SELAH SUE
Рошавата белгийка изгрява едва през 2011 година, когато първият й едноменен албум успява да се продаде на над 720 000 запленени европейци и оттогава е любимата ни жена с детски вид. Трудно ще объркаш наелектризиращия глас на Села (може би той обяснява прическата й) и въобще цялата енергия, която тя успява да внесе на сцената. Това зареждане не е за изпускане, особено примесено с пясък под краката и море на поглед разстояние. Да, тя пееше в онази реклама.
ENTER SHIKARI
Последният албум на групата A Flash Flood of Colour (2012) бяга от всеки жанров етикет,  тъй като е шарена смесица от метъл, хардкор, drum’n’bass, електронно звучене и дори алтърнатив. Общо взето ти е трудно да не си харесаш поне нещичко от репертоара им. А пък самата смесица ги прави задължително попълнение в плейлиста на всеки с поне малко вкусово самочувствие.
CHE SUDAKA  
Първото, което ще прочетете за странните хора от Che Sudakа, е, че просто трябва да се чуят на живо. Този постулат за стилово разнообразната група се подкрепя от многобройните им участия на фестивали из всички континенти.

LITTLE ROY
На летния фестивал без класическо реге просто му липсва един крайник, а да привлечеш именно Little Roy показва, че въобще не налучкваш нещата. Ърл Лоу, както е истинското му име, е част от златното шейсетарско поколение на ямайската ска/rocksteady/реге сцена. По онова време бачка с хора като Лий Пери и Коксън Дод. В наши дни той отново разчита на топ продуценти за музиката си- Prince Fatty стои зад  последния албум на Little Roy, озаглавен Battle for Seattle. Той се състои изцяло от реге кавъри на Nirvana, които, въпреки авангардното решение, са повече от сполучливи. Най-малкото едно автентично ямайско "JAH! Rastafari" може да накара и най-сдухания тъпак да се усмихне.
SOLAR DANCE ARENA
И тази година транс-хаус-електроник любителите могат да се насладят както на обединен пас за Spirit + Solar, така и на някои от пионерите на тяхната музика.

Лондонското трио Above&Beyond вече 13 години държи челните места в класациите за диджеи. През 2012 година класацията на DJ Mag определи лондончаните за осми в света, наред с имена като Armin Van Buuren, Ferry Corsten, Tiesto и David Guetta.

Paul Oakenfold е още една причина да посетиш Solar Dance Arena. Записан като "Най-влиятелният DJ в света" в книгата на Гинес, Paul Oakenfold е и брилянтен композитор. Чувал си го в саундтрака на "Матрицата", "Не умирай днес", "Шрек", "Карибски пирати", "Парола: Риба меч", както и като композитор на небезизвестната мелодия към реалити шоуто Big Brother, която е в пъти по-готина от самото шоу.

ИЗПУСНАТИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛИ
Изпуснал си българските участия на ZAZ, Dub FX ,Chase&Status и Andy C ? Блееш. Хубаво, и ние имаме известни пропуски в списъка, заради някои от тях сме изживявали мини-депресии и други странни състояния, в които се усещаш, че ти е причерняло и крещиш на някакъв дядо в автобус 88... Както и да е, можеш да си наваксаш с всичките на едно и също място...

МЯСТОТО
Половината случване на фестивала е мястото, на което подскачат краката ти. Бургаският плаж обединява  освен сцената, която ще приютява погледа ти през повечето време, така и гледката вдясно, която ще ти напомня за това къде ще се помещава тялото ти на следващия ден. Именно това беше впечатлило The Prodigy при първото им идване през 2010, а с тях някак си не ни се спори. Предполагаме, че и те са усетили:

SPIRIT-ЪТ НА SPIRIT-A
Духът на дадено преживяване е строго индивидуален и да говорим за него е малко безмислено, още повече че за част от нашите най-силни моменти знаем само благодарение на снимки, които повече не искаме да виждаме. Като се поразприказвахме обаче, установихме, че независимо дали става въпрос за някое пого, някоя мацка, сълзи от умиление, заради случващото се на сцената, бургаските вечери или просто върглянето по пясъка, всеки си има по нещо положително и незабравимо от този фестивал. Като цяло не искаме да сме приятели с хора, които са били на цял Spirit и после мрънкането им е преобладавало.Те са онези типове, които си хвърлят тениската, защото вече не е толкова лилава и на които и майка им не им се кефи.

Всичко това е пред теб, за да докаже, че дори и с възникналите ограничения, пичовете и момичетата, които се грижат Spirit of Burgas да същестува, са успели да не изневерят на качеството и да задържат нивото на фестивала високо. Изключително много се радваме, че все още има неща в България, които да се случват по този начин, а предвид времената от тях има силна нужда. Сигурни сме, че както всяка година и тази ще сме свидетели на събитие, което може да усмихне всеки. Искрено се надяваме да продължава все в същия дух, както и да те видим там за по няколко "наздраве"-та. За билети и всичко останало - отваряй смело.