Въпросът за короната! Или как се става “Мис Българка" в САЩ?

Наши красавици се борят за титлата зад Океана

Създателката на конкурса “Мис Българка” в САЩ Боряна Павлова пристигна в Пловдив. Тя е и председател на Дамския клуб в Ню Йорк.

Започва срещата с разказ за кошмарното пътуване до родината.

“Самолетът ми закъсня, багажът ми не пристигна, преживах невероятно пътуване”, казва Боряна. Тръгвайки от Ню Йорк към Филаделфия тя изпуска прикачване до Франкфурт. Хваща самолет за Цюрих, от там до Мюнхен. Там й съобщили, че няма място в самолета и трябва да "отскочи" до Виена и чак тогава до България. Служителят на летището я съжалява и намерил местенце за полета до София “Недостъпно място се оказа България”, каза Боряна, разсмивайки всички. Багажът й обаче пристига във Франкфурт, където изобщо не е била.

Минути след нея в лоби бара се появява и красивата Невена, нашата “Мис Българка” в САЩ.

Двете се прегърнаха и продължихме да говорим. Чаровната миска разказа, че фотосесията в авиобазата в Граф Игнатиево е минала успешно. Жегата не я уплашила да се покатери в изтребител. Една малка дама била очарована от вида на Невена. “Принцеса!”, възкликнало момиченцето и пожелало да докосне короната й.

Боряна Павлова е актриса. Завършва ВИТИЗ под зоркото око на Николай Люцканов.

Заминава за Америка през 1992 г., “През тежките години, когато имаше режим на тока и купони за пазаруване”, спомня си тя. Първо живее в Канада, след което получава зелена карта и се мести в САЩ през 1998 г. Преди 3 години създава Български дамски клуб в Ню Йорк, но преди това активно се занимава с участия на известни наши актьори в Америка - Стоянка Мутафова, Никола Анастасов и още куп други големи имена.

“Хората ме познават като човек, който представя българската култура.

Тази дейност ме държи близо до театъра, до сцената и най-вече до колегите. Никога не съм прекъсвала контакт с тях. Дори много пъти са казвали, че ако някой иска да разбере какво става в България, може да се обади на мен.”, споделя Боряна.

За създаването на Дамския клуб тя коментира, че жените имат какво да кажат, а вратите на клуба винаги са широко отворени за всички. Първоначално срещите са били веднъж годишно в Българското консулство в САЩ. След което те зачестяват и се превръщат в едни невероятни събирания, на които дамите обменят опит, помагат си взаимно, разговарят на различни женски и социални теми и се забавляват.

 “Така се започна, за да се стигне до октомври 2011-та.

По време на един парад видях едно момиче, което вървеше и носеше лента “Мис Италия”.

Веднага споделих с нашия консул и той каза “Защо и ние да не си направим такова нещо?". Всъщност идеята за “Мис Българка” дойде спонтанно, но започвайки да работим по конкурса, разбрахме, че наистина има много смисъл в това. Нашият конкурс е различен от другите, въпреки че използваме красотата на момичетата. Той има национално значение. Предоставяме възможността на всички български красавици в САЩ да се изявят. Искаме да покажем на американците колко хубави и талантливи деца има нашата страна. На първо място в конкурса стои таланта на момичетата.”, коментира Боряна.

За двете години, през които се провежда “Мис Българка” са се явили страшно много талантливи хубавици - художествени гимнастички, певици, момичета занимаващи се със спортни танци и балерини. “Когато се записват за участие по телефона често се чува “Имам няколко таланта – мога да пея и танцувам”. Те наистина могат, но при явяване на конкурса вече си избират един от всички таланти.”, възкликва тя.

За участието на Невена в конкурса тази година, Боряна сподели

“Невена доста се открояваше от другите момичета и просто е родена да носи титлата “Мис Българка”.”

По време на престоя си в България Боряна мисли да отиде до морето, да посети Рилския манастир, да се срещне с медиите у нас и да уреди някои предстоящи участия на актьори в САЩ. При всяко посещение на родината тя, освен че си почива и се среща с близки и приятели, винаги се старае да направи програмата си за бъдещи гостувания на известни български имена в Америка.