Кафе пред парламента с пореден призив за оставка

Гражданите попречиха на Мая Манолова да влезе в НС

Десетки протестиращи освиркват Народното събрание и тази сутрин. Недоволните граждани искат оставка на правителството. Те издигат лозунги с надписи: "Гражданите да избират министри и всички висши длъжност", "Как да ви обичам на инат", "Блокада на парламента", "Урок номер 7: Фасадната демокрация не е демокрация". Велосипедисти отново преминаха покрай сградата на парламента, спряха се за момент и с викове "Оставка" подкрепиха протеста.

Протестиращи има и на задния вход на Народното събрание. Заместник-председателят на НС Мая Манолова не успя да влезе от служебния вход на парламента. При опит да заобиколи, тя бе посрещната от протестиращите, които започнаха веднага да я освиркват, да използват нецензурни думи към нея и да искат оставка.

Мая Манолова търсеше начин да влезне в НС, полицаите й направиха път и тя се промъкна през загражденията.

И тази сутрин гражданите, които се включват в протеста, получават безплатно кафе, като инициативата гласи: "Кафето е от нас, оставката е от тях". Протестиращите могат да си вземат и баница и кисело мляко, които се раздават безплатно.

Пред парламента полицейското присъствие е засилено, като загражденията достигат до храм-паметник "Александър Невски". Недоволните опитаха да блокират движението по бул. "Цар Освободител". Те дори насядаха на пътното платно, за да препречат пътя на автомобилите на депутатите. Движението по булеварда остава спряно.

Скандиранията "Оставка" и "Мафия" не подминаха и Министерския съвет. Към 10.00 часа около стотина души развяваха български знамена, освиркваха сградата и точно пред загражденията й поставиха лозунг "Революция". Протестиращите блокираха движението на бул. "Александър Дондуков". Остава засилено полицейското присъствие в района.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен