Отложиха националния протест на надзирателите

Връщането на 24-часовите дежурства намали напрежението, казва синдикатът на служителите в затворите

Синдикатът на служителите в затворите в България временно отлага предвидения за 27 юли национален протест на служителите на затвори и арести, съобщи организацията с прессъобщение до медиите.

Синдикатът ще обсъди на заседание на Съвета за социално партньорство в Министерството на правосъдието предложенията на Министерството за решаване на проблемите в системата на затворите. След това ще вземе окончателно решение дали, кога и под каква форма да протестира, се казва още в съобщението.

Надзирателите отлагат замисленото недоволство в отговор на изпълнения от Министъра на правосъдието ангажимент за отмяна на заповедта за въвеждане на 12 часови смени в затворите и следсвтвените арести. Именно промяната на работното време, приета от

главния директор на ГД”Изпълнение на наказанията” Митко Димитров, доведе до ескалиране на напрежение в надзорно – охранителния състав в системата и множество протести на служители по места, пише още синдикатът.

Ето и останалите изложени мотиви за отлагане на стачката. Публикуваме ги без редакторска намеса:

Становището е съобразено и със съществуващото напрежение в страната и опасността от създаване на дефицити в сигурността в местата за лишаване от свобода, с оглед на множеството проблеми свързани с материално – техническото обезпечаване, съществуващия недокомплект, високия интензитет на извършвани дейности и критично ниското ниво на мотивация сред служителите.

Синдиката на служителите в затворите в България поддържа позицията си от последните четири години за решаване на проблемите  в конструктивен диалог, в името на институционалния ред, но очаква политическа воля за спешното решаване на основните проблеми на служителите и прекратяване на продължаващите абсурди в управлението на затворите.

Организацията има особена отговорност към интереса на няколко категории служители в Министерството на правосъдието и като изразител на тяхната воля, изказва дълбокото възмущение на своите членове от отсъствието на държавна отговорност по многократно поставяните проблеми, липсата на справедливост и прилаганите двойни стандарти. Синдиката ще призове правителството, министерството на правосъдието и всички парламентарно представени сили към авторитетни и отговорни действия за решаването на проблемите на едно професионално съсловие, изпаднало в изолация в годините на прехода.