Учители готови на протест, задават се съкращения и в Пловдив

Риск за преподавателите има в професионалните гимназии

30 % от учителите в Пловдивска област са готови да подкрепят политическата стачка през септември срещу кабинета „Орешарски”, каза за Plovdivutre.bg Цило Нейчев, председател на Регионалния синдикат „Образование” към КТ Подкрепа. Това показва проучване сред преподавателите в областта направено преди 20 дни, уточнява синдикалистът. В учителския бранш настояват парите за образование в бюджет 2014 да се увеличат от 3,05 до 5 % от БВП. „За сравнение в съседна Турция 30 % от парите отиват за просвета, в Кипър 14 %”, добави Нейчев.

Делегираните бюджети ни бяха натресени след голямата стачка през 2007 г. и ние настояваме те да се преосмислят, каза още той. Според сега действащия закон размерът на учителските  и директорските заплати и бюджет на училището зависят от броя деца в школото, което обрича малките училища на ограничен бюджет, съкращения на паралелки и оттам на учителски кадри. По думите на Нейчев в риск от съкращения са професионалните училища в Пловдив. „Такъв проблем ще има след 3-то класиране в края на август в Професионална гимназия по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров” и  гимназията по механотехника „Проф. Цветан Лазаров”, уточни Нейчев.

„Настояваме 10-те милиона, които националният отраслов съвет в образованието е поискал за системата, да се пренасочат към малките училища. Те нищо не разбраха от увеличението на заплатите”, каза още той.

Мандатност на директорската длъжност, излизане на зависимостта на заплатите от броя на учениците и преминаването на преподавателите към втора категория труд като професия са част от исканията на съсловието. „В Македония и 6 деца да има в паралелка учителят не се съкращава”, посочи Нейчев.

Вчера конфедерацията обяви 10-те си искания от законов, административен и бюджетен характер, които учителите изискват от правителството да предприеме или поне твърдо да обещае до края на месец август. В противен случай преподавателите излизат на улицата срещу управляващите и в подкрепа на миньорите, заяви синдикатът.