Популистките ходове ще фалират НЕК, твърди Борисов

От ГЕРБ предлагат актуализацията на бюджета да е с 200 млн.лв.

За бързо съгласие и откритост в областта на енергетиката призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му в противен случай Националната електрическа компания е заплашена от фалит.
 "В областта на енергетиката трябва бързо съгласие между основните политически сили и неправителствените организации. Да се постави всичко на масата, защото с тези популистки ходове, които се правят, или ще фалират НЕК, или ще продължат да залъгват хората, че ще намаляват цената на тока. Основните приходи в енергетиката са именно от потребителите. Когато се намалява цената, която дълги години беше изкуствено държана, фалира НЕК”, заяви председателят на ГЕРБ. "Хората трябва да знаят, че когато им кажат 5% намаляваме цената, знаете – февруари намалихме с близо 8%, това са популистки действия и енергийният холдинг ще фалира. Трябва всички да бъдем честни с обществото". Борисов информира, че от партията му са заявили участие  кръгла маса на тема енергетика. "Да се каже честно на обществото какво е състоянието на енергетиката, след "Цанков камък", след „Белене”. Ако не, в следващите години НЕК ще фалира. Това са миньорите, ТЕЦ-овете, много хора в енергетиката, които през зимата ще излязат на улицата", предупреди Борисов. Той заедно с представители на синдикатите участва в среща посветена на актуализацията на бюджета в парламента. Дебатите продължиха над два часа. Бойки Борисов още веднъж заяви, че от партията му са против прекрояването на държавните финанси. Той обаче отбеляза, че тъй като управляващото мнозинство така или иначе ще актуализират бюджета от ГЕРБ са внесли предложение това да е с 200 млн. лв. а не с 1 млрд.

"Актуализацията на бюджета не бива да надвишава 200 млн. лв. Затова ние предлагаме един социален пакет от 150 млн. лв. плюс има подписани от нас споразумения с образованието, с земеделието, там са по-малко пари – 7 – 8 млн. лв., които също могат да бъдат актуализирани и в рамките на 200 млн. лв. ще се справят", обясни бившият министър председател.
Той заяви, че депутатите от ГЕРБ ще работят в парламента по важните теми като – енергетика, криминализиране на криенето на осигуровки, Избирателния кодекс в частта за парламентарните избори.
"Досега само медиите ме питат какво бих направил, нито Станишев, нито Орешарски до този момент е казал – ето нашата програма, нашите предложения, бихте ли подкрепили", възмути се Борисов.

За управленският план, представен миналата седмица от премиера Пламен Орешарски лидерът на ГЕРБ заяви: "Каква управленска програма? Те на изборите казваха, че имат готова програма. Минаха два месеца, нямат никаква програма. Лъжеха ни, че имат програма, че пенсиите ще станат по 500, по 1000 лв., незабавно ще строят "Белене", 250 000 работни места нови. Тепърва ще ни предлагат програма. Нали бяха готови, нали правеха правителство в сянка?", заяви Бойко Борисов.