Люта кавга за 30 милиона в общинския съвет (обновена в 11.30 ч)

Защо БСП ще тегли заем от 1 млрд, а Пловдив да не вземе кредит от 30 млн, питат от ГЕРБ

Община Пловдив ще тегли заем от близо 30 милиона за инфраструктурни обекти. Това стана ясно след скандал в местния парламент. 31 гласа на управляващото мнозинство срещу 7 от опозицията решиха, че кредит ще се взима.

Преди това председателят на групата съветници от "Коалиция за Пловдив" Николай Радев поиска предложението на кмета да се оттегли за преразглеждане. Мнението му не срещна одобрение. В залата управляващите от ГЕРБ решиха и да спрат дебатите по точката, въпреки че Радев и Слави Георгиев от НИЕ бяха заявили изказвания. Червените съветници напуснаха разгневени заседанието. Преди това от залата скочи и групата на Дани Каназирева.

Имаме достойнство, съветниците от управляващото мнозинство ще съжаляват, че ще гласуват безропотно и ще подкрепят заема, заяви тя. По думите й предложението е стояло дълго време в шкафовете и не минало дебати. Парите ще бъдат похарчени непрозрачно и кредитът ще доведе до вдигане на местните данъци и такси, категорични са от "Обединение за Пловдив".

Зам.-шефката на ОбС Радослава Ташкова от ГЕРБ даде пример с политиката на БСП в държавата. Защо правителството обяснява в парламента колко е важно България да тегли 1 млрд. заем, а Пловдив да не може да вземе кредит от 29 млн?, попита тя.

Според Ташкова опозицията подхожда популистки като плаши плодивчани, че кредитът ще доведе до вдигане на данъците.

Вихър Захов от ГЕРБ каза, че в момента Пловдив се развива, така както не е било по времето на Славчо Атанасов и Спас Гърневски и помоли с ръка на сърцето съветниците да го признаят.

Очаквайте подробности.