Турция да компенсира тракийските бежанци преди да говори за имоти, заяви Илчев

Да не позволяваме на политиците да забиват клинове между нас, призова ректорът на СУ

"Позицията на държавата трябва да бъде абсолютно твърда. По много причини, като първата е, че от страна на Турция не  са изпълнени условията за имотите  на тракийските бежанци."  Това заяви ректорът на Софийския университет професор Иван Илчев помолен да коментира скандала с вакъфските имоти пред в. "24 часа".

Турските медии предадоха изявление на турския вицепремиер Бекир Боздаг по време на посещението му в Пловдив, в което той заявява, че е обиден и разочарован от състоянието, в което е намерил архитектурните паметници от отоманско време и ще поиска от България Турция да ги стопанисва.
Проф. Илчев заяви, че българската държава не е изоставила тези имоти. "Някои от въпросните имоти са възстановени единствено и само благодарение на българската държава. Примерно Байракли джамия в Самоков. Ако я видите как е изглеждала преди Втората световна война, няма да я познаете - рухнала, занемарена. По същия начин е реставрирана и джамията в Стара Загора", уточни той.
Ректорът на Софийския университет препоръча на Боздаг да посети българските архитектурни паметници в Турция преди да изказва недоволство от вида на вакъфските имоти в България. "Нека  да отиде и да види българската църква в Лозенград! Само че няма да може да я види, защото е унищожена. Подобна съдба е сполетяла почти всички наши църкви в Турция. Да отиде г-н вицепремиерът в Одрин - там останаха само 2 български църкви! Всичко е унищожено! Ние сме съседи, няма друг избор, освен да живеем заедно и да се разбираме. Знам, че в Турция се държат много добре с нашите туристи, тук - също. Така че да не позволяваме на политиците да забиват клинове", призова Илчев.