Заключиха Бачковския манастир на Богородица, монасите изморени

Стотици миряни не успяха да се помолят в светата обител

Пореден скандал около Бачковския манастир. Вчера привечер вратите на храма били заключени, съобщиха читатели на Plovdivutre.bg. Около 19.30 часа Виктория и Любо Бакърджиеви отишли в светата обител, за да се помолят и запалят свещ за здраве. На входа обаче видели затворени порти и кордон от полицаи.

"15 август е голям празник. Вчера бе работен ден, много хора през деня са били ангажирани. Грехота е надвечер манастирът "Успение Богородично"да е заключен", коментираха Бакърджиеви.

Обяснението на духовниците било, че през деня много се уморили и затова приключили работа по-рано.

Стотици християни от близо и далеч останали разочаровани, че нямат достъп до манастира, който на този ден има и храмов празник. Можеше църквата да е с отворени порти до полунощ, без непрестанни молитви от духовници, казаха те.

Междувременно за втора година на Богородица в Бачковския манастир миряните се покланяха  пред копие на иконата на пресвета Дева Мария, тъй като оригиналът на Чудотворната Божия майка продължава да се реставрира.

Plovdivutre.bg пръв писа, че от края на 2011 година оригиналният лик на Божията майка не е достъпен за хиляди посетители, които идват от цял свят.

Тогава разбрахме, че наетите реставратори се отказали от начинанието след намесата на Пловдивския митрополит Николай. Владиката отсякъл, че върху свещената икона може да се работи само в манастира и никъде другаде.

Вековната традиция светинята да бъде изнесена на втория ден на Великден от обителта до Клувията тази година бе нарушена за втори път.