Адски взрив в центъра на София!

Експлозия избухна в кооперацията срещу Руската църква. Има пострадали.

Около 19.20 ч., взрив е разтърсил китайския ресторант, на втория етаж, над "Минерал сувенир", в кооперацията срещу Руската църква в София. Има пострадали.

На мястото на инцидента има 6 линейки, две пожарни коли и много патрулки. 

По булеварда има отломки от експлозията. Част от рекламните съоръжения са изхвърчали от фасадите. Вече изнасят на носилки ранените. Една жена е сериозно пострадала. 
Загинали няма.

Предполага се, че най-вероятно става въпрос за битов инцидент или взривена газова бутилка. Движението в района е затворено.

 

20:19
По първоначална информация са пострадали 9 души. Четирима от ранените са настанени в Исул в шокова зала, останалите са настанени във ВМА и Пирогов. Двама от пострадалите са в тежко състояние. Има опасност за падане на още отломки от сградата.
В момента се извършват действия по евакуация на хората от сградата.
Вземат се мерки за предотвратяване на срутвания.
 

21:48 
11 души са ранени при инцидента в Китайския ресторант в центъра на столицата, на бул. "Цар Освободител", срещу Руската църква, съобщиха от МВР. Сред пострадалите има китайски граждани от персонала на ресторанта, испански и турски гражданин. Пострадали са и двама души, минавали по улицата в момента на експлозията. Два автомобила, паркирали на жълтите павета са със сериозни поражения. Съседи още разказват за паднали стени и тежки разрушения. Сериозни щети са нанесени и на сградата от задната й страна – има няколко паднали стени, информираха очевидци. Вратата на ресторанта, рекламно пано, стъкла и смачкан Volkswagen буквално са изхвърчали на отсрешната страна на улицата.

 

Един мъж в тежко състояние и три жени са в "Пирогов" след взрива
Четирима пострадали при взрива в столицата са откарани в "Пирогов" - един мъж и три жени, между 44 и 57 години. Това съобщи за "Фокус" Мария Пойразова от пресцентъра на "Пирогов".

Мъжът е в тежко състояние, настанен е в шокова зала. Жените са със съмнения за травми и контузии в областта на крайниците. На всички се правят изследвания в момента.

Във Военномедицинска академия са постъпили мъж и жена след взрива в центъра на София. Пострадалите имат травми на крайниците. В момента им се правят изследвания. Още не е ясно дали имат счупвания или навяхвания. Но са контактни, адекватни, без опасност за живота.

 

Цветлин Йовчев: Има опасност от втори взрив
До сутринта ще остане отцепен районът на взривения китайски ресторант в центъра на столицата. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти.

Предстои да се изясни колко бутилки са гръмнали в заведението. Сериозно пострадала е конструкцията на сградата. При първоначален оглед - няма да се наложи евакуация на живеещите. Ако е необходимо допълнително укрепване, то ще бъде направено в рамките на няколко часа, каза вътрешният министър.

Към момента все още има опасност от втори взрив, макар и минимална, защото има още 14 бутилки в помещенията, каза министър Йовчев. Все още продължава огледът на сградата. Предстои изваждането на бутилките от помещенията. След като бутилките бъдат извадени, архитектът и конструкторите ще си свършат работата по предписанията за укрепване на сградата и ще се произнесат дали има нужда от това. Всичко, което е необходимо, ще бъде направено в рамките на тази вечер, каза вътрешният министър.

В момента работим в тясно сътрудничество със Столична община. Тук са кметът на столицата Йорданка Фандъкова и архитект Влади Калинов, директор на дирекцията по строителен контрол в общината. Ще се огледат внимателно всички щети. Взимат се абсолютно всички мерки, надявам се да няма още пострадали оттук нататък. Районът ще остане отцепен до сутринта, каза министър Цветлин Йовчев.

 

След няколко часа ще има категорични данни за причините, последиците от инцидента, каза вътрешният министър.