15 газови бутилки, 1 се губи !

По информация на хората от обекта, бутилките трябва да са 15 на брой – една е избухнала, 13 са изнесени навън - заяви гл.комисар Николай Николов – директор Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в предаването "Денят започва" по БНТ.

 

В 9:00 часа тази сутрин започна първоначалният оглед на сградата на китайския ресторант, където снощи се взриви газова бутилка. Вривната вълна обхвана голяма част от сградата на бившия "Минерал-сувенир" в столичния център.
В рамките на деня ще има яснота какви са щетите и какво е положението в сградата, съобщи архитект Влади Калинов, директор на Дирекция "Общински строителен контрол" в Столична община. До обяд ще знаем какво вече ще трябва да се предприеме, обясни той.
"Това, което трябва да направим първо, е да огледаме сградата добре и да преценим тази част от нея, която трябва да бъде премахната, докъде да бъде премахната. Трябва да се прецени кой е най-добрият начин да се извърши премахването на тази част от сградата, както и откъде ще се извозва строителният материал, така че да не засегнем съседната сграда. Това е основната задача, която сме си поставили за днес", обясни архитект Калинов.
Огледът на сградата ще се прави от екип от инженер-конструктори. Остава отцепен районът около китайския ресторант на бул. "Цар Освободител".
Експертизата се очаква около обед. Установени са собствениците на ресторанта и на сградата, но засега не се съобщават имената им.  

При взрива вчера пострадаха 13 души, един е с опасност за живота. По първоначална информация бе съобщено за 8 ранени, по-късно обаче стана ясно, че броят на откараните в столични болници е 12 души, като има и 13-ти пострадал, който е прегледан на място и не е бил насочен за болнично лечение.
Остава много тежко състоянието на един от пострадалите, който е настанен в "Пирогов". От пресцентъра на болницата съобщиха, че мъжът е с тежка черепно-мозъчна травма, на апаратна вентилация и в кома. Лекарите в централна реанимация продължават да се борят за живота му.
От останалите пострадали, които са потърсили помощ в "Пирогов", една жена е настанена в неврохирургията с мозъчно сътресение. Други три жени са освободени. Освободен е и 31-годишен мъж от китайски произход, който е бил докаран късно снощи. От освободените пациенти има жена на 47 години, която е с контузия на лявото коляно, друга на 55 години с рана и контузия на лявото рамо и жена на 36 години, която е с подкожно кръвонасядане, контузия на дясната ябълчена област на лицето.

Най-вероятната причина за инцидента е взрив след изтичане на газ пропан-бутан. Това заяви главен комисар Николай Николов – директор Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в предаването "Денят започва" по БНТ. "Започват щателните проверки – оглед на мястото, за да бъдем сигурни в това, което говорим", обясни главен комисар Николов. По думите му, първото съобщение, което са получили е било за взрив, без да се конкретизира дали е самоделно взривно устройство или нещо друго. "На място установихме, че става дума за газова експлозия. Нещата с взрива са сложни, експертите ще ги обяснят и докажат. Очакваме в 10.00 часа да излязат първите аналитични проби за това дали има друго взривно вещество, за да можем да докажем със сигурност причината", обясни главен комисар Николов. Той обясни също, че по информация на хората от обекта, бутилките трябва да са 15 на брой – една е избухнала, 13 са изнесени навън. "Последната бутилка я търсихме снощи до късно, не успяхме да я намери. Може да е някъде под развалините или няма такава бутилка", обясни той.

Остава затворено движението по бул. "Цар Освободител", обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Фандъкова допълни, че най-вероятно движението няма да бъде пуснато преди обяд. Движението е затворено по участъка на бул. "Цар Освободител" от улица "Г. С. Раковски" до площад "Александър 1. "Хората трябва да потърсят алтернативни маршрути, тъй като огледите ще продължат през днешния ден. Едва когато приключат, вече ще можем да разчистим и да отворим булеварда. Не очаквам до обяд да бъде отворена тази отсечка", коментира още Йорданка Фандъкова. По нейни думи пострадала е силно пристройката във вътрешния двор на сградата, но това не е застрашава съседните сгради и затова не се е стигнало до евакуация. 

Кметът на София посети тази сутрин мястото инцидента и разтоваря с екипите на полицията, които извършват огледи. Фандъкова е настояла за бързо приключване на огледа, за да може да бъдат разчистени и движението по възстановено. По нейна заповед експерти от районната администрация също ще направят огледи на щетите на офисите и жилищата в сградата, а експерти от Дирекция "Контрол по строителството" към Столичната община и УАСГ ще напарят и експертиза на сградата с предписания за извършване на конкретните дейности.