Мишка в попарата? Нямало проблем. (обзор)

Мишката е била термично обработена и всички паразити, които е пренасяла, са загинали“ - проф. Стойчева в сутрешния блок на БНТ

Готвачите от кухненския блок на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив са давали подробни обяснения как са приготвили и превозили храната до Инфекциозна клиника. Това става ясно след проверка от комисия на болницата заради сигнал, че майка открила мишка в чинията с попарата на 2-годишната си дъщеричка. Нели Пендова и момиченцето няколко часа по-късно доброволно са били изписани.

 "Тя сега се успокои, взе да приема храна, дори поиска салам", каза в петък Пендова. Здравни инспектори проучват пътя на храната - от приготвянето до транспортирането. Засега се смята, че мишката е била сварена в казана, но как е попаднала там не е ясно.

Сифоните в кухненския блок и клиниката били затворени, вратите уплътнени, прозорците замрежени. Баките, които отивали за Инфекциозна клиника, били нови и обозначени, затваряли се херметически, пише "Труд".

Кухненският блок е регистриран по закона за храните и отговаря на хигиенните изисквания. Персоналът има здравни книжки. Взети били и мерки за унищожаване на вредителите. 

Д-р Милена Коларова, началник-отдел "Противоепидемичен контрол" към Регионалната здравна инспекция даде информация за ситуацията в клиниката. Там периодично се правят проверки за ДДД - дезинфекция, дератизация и дезинсекция и се дават предписания за защита. Не са открити пропуски при изпълнението на тези предписания, а последната проверка преди инцидента е правена на 5 март тази година.

При подобни проверки се вземат проби от всички инструменти, посуда за хранене и повърхности, които може да се дезинфекцират. Що се отнася до инцидента с мишката и тиражираната версия за саботаж или умишлено подхвърляне по време на транспортирането, д-р Коларова е силно скептична. Самият процес на транспортирането на храната в херметично затворени баки и то на късо разстояние, в специално устроен за целта малък камион, подлага на съмнение подобна хипотеза, посочва Коларова.

Според здравните инспектори, които също участват в проверката, гризачът е бил сварен.

Това, според началника на инфекциозна клиника проф. Мариана Стойчева от Инфекциозната клиника към УМБАЛ "СВ. Георги" в Пловдив, изключва пренасянето на зарази, тъй като при термичната обработка вирусите загиват.

"За пръв път ни се случва такова нещо. Много съжалявам. Нямам обяснения как се е случило такова нещо. Инцидентът е много неприятен“, каза по телефона за сутрешния блок на БНТ проф. Стойчева.

"Ние не ползваме наша кухня за храната. Получаваме я от фирма и само я разливаме на пациентите“, обясни тя.

"Започнаха проверки от всички институции. Извинявам се още веднъж на всички майки. Не мога да кажа къде и как точно е попаднала мишката в храната. От гледна точка на опасност за разпространението на други инфекциозни болести заради мишката, мога да заявя, че няма никаква вероятност това да се случи.

Мишката е била термично обработена и всички паразити, които е пренасяла, са загинали“, категорична бе Стойчева.

"Не мога да кажа дали ще продължим да работим с кухнята, от която взимаме храната. В момента се проверяват всички звена. Това е изолиран случай, за който много съжалявам“, повтори Стойчева.

Д-р Теодора Севова, директор на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив, заяви пред БНТ, че вече има проверки в кухнята, която доставя храната. Засега няма никакви нарушения и на нея също не й е ясно как мишката е попаднала в попарата.

Д-р Христо Кунев от Агенция по безопасност на храните коментира вчера, че на два пъти е разливано в съответни съдове, включително и в купичката на детето, никой не е видял мишка - "и то цяла мишка". Според него също има саботаж.

Продължава и вътрешната проверка на болницата, разпитва се целият персонал - от готвачите до шофьорите на бусовете, с които се превозва храната.
От лечебното заведение заявиха, че не изключват и версията мишката да е поставена нарочно.