Юлиан Вучков: Правителството да падне, ама незабавно!

Парламентът е абсолютно незаконен, те нямат мнозинство

"Парламентът е абсолютно незаконен, те нямат мнозинство. От друга страна Бойко Борисов, извинявам се, за когото съм казвал добри неща, но и много сериозно съм го калайдисвал, не се отказвам от доброто, което съм казвал, но много бързо си мени мнението тоя човек.", заяви професор Вучков в предаването "На светло с Люба Кулезич" по Нова телевизия. 

"Той в един момент искаше изцяло оставката на този кабинет, след това нещо размисли, че трябва да си комбинира неговите неща,  отказа се от тая оставка, сега отново е за оставката, не се регистрира неговата партия, а влиза вътре в парламента. За какво влиза. Да гледа сеир. Това звучи несериозно. Или да или не. Или те има или те няма в парламента. Не си се регистрирал, кажи довиждане и се прибери вкъщи и гледай как ще се развият събитията", заяви Вучков в типичния за него стил.

На въпрос от водещата - "По-скоро загуби или спечели ГЕРБ", той отговори:

"Той има право да е недоволен от това правителство, защото забележи, че каквото и да каже това правителство, БСП никога не приема, дари и умно нещо да кажат от ГЕРБ. Веднага започват да ругаят и да не се съгласяват. Вече над 100 дни, БСП и ДПС в парламента се занимават повече с плюене на ГЕРБ, отколкото с проблемите на държавата."

"Това издава една несигурност, един страх, от това, че той може да се върне,  може да спечели евентуални избори. Няма да му бъде лесно на Бойко Борисов и той ще губи гласове и той има грехове.", каза още той.

"Защо това правителство трябва да си отиде веднага? То е турско правителство, то не е българско. Областни управители, колкото искаш в градове, където няма мюсюлманско население. Купища заместник министри".

За премиера Орешарски, Вучков сподели - "Няма никакви качества на премирер по шест причини. Първо, той има мислене и манталитет на банков счетоводител, а не на човек, който е стратег в областта на финансовата политика. Второ, този човек, аз не съм го чул веднъж да каже нещо за основополагащите дялове на живота. За здравеопазването, за образованието, за културата, той говари само за пари, за икономика. Няма икономика без здравеопазване и без образование. Той никога тези централни теми не ги е попаднал. Какъв премиер е той. Трето, този човек въведе плоския данък. Убийственият плосък данък за  българския народ, който го няма никъде в Европа, който съществува само в САЩ и то в отделни райони. Той смазва хора със свободни професии - учители, артисти, които имат нищожни пенсии,  които гледат да докарат някой лев от работа на хонорар, 100 лева ако вземе, той плаща 10 лева, това е убийство за него. Той нарече учителската стачка с подигравателното "седянка" и каза на Даниел Вълчев - дай да ги въртим, те ще се откажат. това отношение, тоя господин, проявява към 150 000 учители, представители на най-благородната професия, къде се намира тоя премиер, какво си позволява той. Той успя да оскърби и унижи учителите".

Професор Вучков не пропусна да коментира и темата за хазарта в Интернет:

Забрани (Орешарски, бел. на ред.) хазарта по интернет, за да може да остане в ръцете изцяло на неговия финансов покровител  Васил Божков. Дали е така, хората го казват. Ако е така, ужасно. Ако не е така, извинявам се. Той (Орешарски)беше началник при много партии. Беше началник при Беров, заместник беше при Симеон Губурготски, беше при СДС, сега е при БСП, какво означава това. Че е безпринципен човек".

"Не виждам някакво стратегическо мислене по отношение на финансите. Тока и парното при новото правителство струват още по-високо, отколкото при Бойко Борисов, когато при него стурваше високо за българина. Плащам повече, от 5 до 10 до 20 лева повече, откакто падна цената."

На въпрос, дали той самия е предубеден или обективен, известния професор отговори:

"Мисля, че съм обективен. И освен това, искам да ти кажа, има един номер на китайката в България - щом един човек говори истини, казват, той е краен. А когато шикалкави и усуква, както всичките мои колеги във всички телевизии почти, без изключение, ето, той е обективен, то е така балансиран и улегнал уравновесен. Аз предпочитам да бъда краен, в смисъл на честен и истински, а не уж обективен".

За нашите читали припомняме:

Юлиан Димитров Вучков е български есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен теоретик, историк, критик, доктор на науките.

Създател, коментатор и водещ на редица телевизионни предавания. Дълго време погрешно наричан и самонаричащ се „професор“.От октомври 2012 г. — почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии.