Близо 300 души казаха "не" на бежански лагер в Казанлък

Утре Шипка отново ще бъде блокирана

За час казанлъчани блокираха днес прохода Шипка. Те протестираха срещу намерението на МВР да затвори Полицейската школа в града и да я превърне в център за бежанци. Около 300 човека се събраха на Прохода, като предварително голяма група от тях се организираха на площад Севтополис.

Присъстваха собственици на водещи фирми от Казанлък – в производството, индустрията,туризма, услугите, IT сектора, външната търговия и др. Всички те участват в Инициативен комитет, сформиран вчера, подписали са Декларацията до всички държавни институции, която категорично отхвърля възможността за затваряне на школата и превръщането й в лагер за чужденци.

Сред протестиращите бяха кметът на Казанлък Галина Стоянова, председателят на ОбС Николай Златанов, други от ръководството на Общината и съвета, лидерите на всички партии в Казанлък.

"Ако се наложи, сме готови на радикални действия", бяха категорични бизнесмените от Инициативния комитет. "Казанлък е град, в който има повече оръжие, отколкото има в цялата Българска армия. Не искаме ексцесии, дошли сме тук по мирен път да изразим нашата гражданска позиция.", заяви председателят на ИК бизнесменът Иван Иванов.

В понеделник протестиращите отново ще се съберат в 12 ч. на прохода "Шипка" и ще го затворят, като ще останат там до края на заседанието на Министерски съвет, на което се очаква да бъде взето решение за съдбата на полицейската школа.