Водата на Добрич е национален проблем

Може да се икономисат над 3.5 млн. лв. за електроенергия, ако Добрич получава вода от язовир "Цонево"

В рамките на проведеното заседание на Обществения съвет по социални проблеми, сформиран към областния управител, изпълнителният директор на "Енерго-про" Стефан Абаджиев заяви: "Водата на Добрич не е проблем на Добрич, а национален проблем", пише "Стандарт".

Той припомни, че компанията, която ръководи е най-големия кредитор на държавната фирма и макар че засега водното дружество изпълнявало подписаното споразумение за изплащане на натрупаното задължение, той коментира, че не изключва и възможност да бъде спряно електрозахранването на обекти на водната фирма, ако не постъпват регулярно плащания.

"Дългът на ВиК беше 1 794 хил. лв., като в момента е намален на 1 388 хил. лв. До края на октомври трябва да ни бъдат платени 400 хил. лв. по споразумението и 216 хил. лв. като доставчик", каза още Абаджиев. В рамките на заседанието авторът на идеен проект за ново водоснабдяване на Добрич инж. Петър Калчев разясни, че се работи по проект за водоснабдяване от язовир "Цонево" във Варненска област, като добави, че се очаква с реализацията му годишно да се икономисват над 3.5 млн. лв. за електроенергия, тъй като водоснабдяването ще е на гравитачен принцип.

Областният управител Недко Марчев увери, че в националния бюджет 2014 са заложени 650 хил. лв. за предпроектно проучване. Присъствието на изпълнителния директор на "Енерго-про" провокира много въпроси към него и дружеството, което ръководи - за цената на електроенергията и качеството й.

Решено бе следващото заседание да е посветено на електричеството.