Конфликт в Ректората! "Ранобудните студенти" призоваха към ненасилие

Академичният съвет заседава извънредно във връзка с действията на студентите

В двора на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, където са се събрали протестиращи студенти в подкрепа на окупацията на университета, се разрази кратък конфликт.

Докторантът в СУ Борис Боев призова да се сложи край на окупацията и прочете декларация, в която се обяви против "Ранобудните студенти". Събралите се протестиращи млади хора в подкрепа го нападнаха със скандиранията „Махай се”, „Провокатор” и „Червени боклуци”.

Студенти, облечени с жълти жилетки с надпис „Охрана”, решиха, че ще изведат обявилия се против окупация докторант и придружаващите го хора. Те помолиха да няма насилие и ескортираха противниците на обсадата на университета до оградата, зад която също са се събрали много хора в подкрепа на окупацията. След изгонването на докторанта един от организаторите на окупацията прочете пред представителите на медиите декларацията, с която протестиращите студенти призовават всички събрали се да не се поддават на провокации и да няма насилие.

Sofiautre.bg припомня, че цялостната окупация на Ректората от млади хора е с искане за оставка на правителството, разпускане на Народното събрание и свикване на предсрочни парламентарни избори. В сградата продължават да се допускат само студенти, които трябва да предоставят заверени студентски книжки.

В момента Академичният съвет заседава извънредно във връзка с действията на студентите. Студентите обявиха, че в 17.00 часа ще излязат със своя позиция.