Плевнелиев сезира Конституционния съд за Пеевски

Според Плевнелиев решението на Народното събрание е в противоречие с основни принципи на закона

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане за обявяване за незаконно решението на Народното събрание, с което се отменя избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Според Плевнелиев решението на Народното събрание е в противоречие с основни принципи, предвидени в Конституцията.

Според закона всички публични органи имат мандатност, с което създават защитен механизъм на демокрацията. Мандатът на орган не може да бъде прекратен предсрочно на база субективна преценка. Той може да бъде прекратен предсрочно само на основания, предвидени в Конституцията. При казуса "Пеевски", обаче, такива основания няма.

Президентът отправи и искане пред Конституционния съд да бъде дадено задължително тълкуване от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде избиран от парламента на друга длъжност и е встъпил в тази длъжност с полагане на клетва.

Bulgariautre.bg припомня, че на 8 октомври Конституционният съд официално реши, че Делян Пеевски остава депутат. Съдът отхвърли искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на Пеевски, избран с листата на ДПС, на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на ДАНС. Искането на народните представители не получи изискуемата подкрепа на повече от половината (най-малко 7 гласа) от всички съдии в КС, поради което беше отхвърлено.

До съдебния спор се стигна, след като Пеевски беше избран за председател на ДАНС, но в Парламента не беше гласувано освобождаването му като депутат. Затова в края на юни от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за установяване на несъвместимост и прекратяване на пълномощията на Делян Пеевски като народен представител.

Пълният текст на искането може да намерите на интернет страницата на президентската институция - ТУК.