И Богословският факултет подкрепи протестиращите студенти"

Преподаватели и студенти изпратиха на медиите декларация, в която обявиха позицията си

Богословският факултет към СУ също се обяви в подкрепа на окупацията на Ректората.

Преподаватели и студенти изпратиха на медиите декларация, в която обявиха позицията си. Те самите заявяват, че тя е "в подкрепа на гражданските/студентските протести в родината ни срещу компрометираното и некадърно българско правителство".

Ето го и пълния текст на декларацията:

Уважаеми колеги – професори, доценти, асистенти, докторанти и студенти, служители на българската Алма Матер – СУ “Св. Климент Охридски”,

Солидарни с исканията и протестите на българските граждани и на студентите от Софийския университет, ние, преподаватели, студенти и докторанти от Богословския факултет, заявяваме:

І. Подкрепяме справедливия протест на българското гражданско общество от последните месеци, който е в резултат от безсрамното олигархично управление на страната ни.

ІІ. Подкрепяме „ранобудните студенти” от Софийския университет, които намериха морални сили да противодействат на безпрецедентното ни държавно управление – арогантно, некомпетентно и безотговорно.

ІІІ. Редом с тази ни подкрепа, поставяме предложение към всички студенти, преподаватели и служители на Софийския университет за последващ дневен ред: да протестираме “очи в очи” (на улиците и площадите) срещу това, което олицетворява в днешно време злото – Министерския съвет, Народното събрание, Конституционния съд и всички държавни институции, отговорни за хаоса и сриването на държавността. Смятаме, че „окупацията”, сама по себе си, е ход само с временно въздействие и нейното продължение под тази си форма в бъдеще няма шанс за това, което всички искаме – почтено и компетентно управление на родината ни.

ІV. Като членове на Св. Православна Църква, ние призоваваме всички християни да прояват своята християнска активност и да защитят на дело своите морални принципи и ценности, защото те не са призвани само да свидетелстват за вярата си, а са отговорни за съдбата на света и за своята дейност в него; отговорни са за управлението и реда в нашата страна; отговорни са и за тези, които след тях ще носят Кръста на Христос за спасението на света, като нова реалност и начало на Божието царство на земята.

За това призоваваме:
Часът удари и светото дело на гражданското общество и на академичната общност е започнато! Сега е минутата! Нека да излезем от затворените бетонни пространства, за да отстояваме нашите принципи и идеи, като поискаме незабавна оставка на парламента и правителството! Да направим заявка за осъществяване на истински морал в държавнически и обществен порядък, в който да живеем достойно ние и идните поколения!

28.10. 2013 г., Богословски факултет

От името на преподаватели и студенти от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”:
Доц. Дилян Николчев
Проф. дбн Емил Трайчев
Доц. д-р Мария Йовчева
Доц. д-р Ивайло Найденов
Доц. д-р Павел Павлов
Доц. Костадин Нушев
Доц. д-р дяк. Иван Иванов
Гл. асист. д-р Екатерина Дамянова
Гл. асист. д-р Светослав Риболов
Гл. асист. Димитър Димитров
Асист. Симеон Генов
Асист. Иван Йовчев



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен